Health&Fitness

Consumul de alimente supraprocesate poate duce la depresie

Consumul de alimente puternic procesate, în special ce conțin îndulcitori artificiali, ar putea crește riscul de a dezvolta depresie, potrivit unei cercetări publicate recent în JAMA Network Open.

Alimentele supraprocesate pot duce la depresie

La studiul celor de la JAMA Network Open au participat aproape 32.000 de femei de vârstă mijlocie, a căror dietă a fost evaluată prin intermediul unor chestionare la fiecare patru ani, din 2003 până în 2017, fiind împărțite în cinci grupuri, în funcție de cantitatea de alimente supraprocesate pe care le consumau.

În timp ce majoritatea alimentelor sunt procesate, într-o măsură sau alta, alimentele supraprocesate, precum gustările ambalate și mâncărurile congelate, conțin ingrediente care rareori se regăsesc în bucătărie, cum ar fi proteine izolate, uleiuri hidrogenate, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și aditivii chimici, toate fiind deja legate de mai multe afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea, cancerul și diabetul.

Oamenii de știință au evaluat dacă există o legătură între alimentație și riscul de a dezvolta depresie, luând în considerare factorii de risc cunoscuți sau suspectați pentru depresie, cum ar fi lipsa activității fizice, consumul de alcool, fumatul și vârsta.

Cercetătorii au descoperit 2.122 de cazuri de depresie între subiecții studiului, iar cei care consumau nouă sau mai multe porții de alimente supraprocesate pe zi aveau un risc de depresie cu aproximativ 50% mai mare decât femeile care nu depășeau patru porții pe zi.

În timpul analizării alimentelor supraprocesate, cercetătorii au descoperit o conexiune și între îndulcitorii artificiali și depresie, mai exact, femeile care mâncau alimente cu astfel de îndulcitori erau cu 37% mai predispuse la depresie decât restul.

Din păcate studiul a putut afla doar că există o legătură între depresie și alimentele supraprocesate, dar nu și de ce. De asemenea, oamenii de știință au recunoscut că datele obținute au doar un rol orietativ din cauza lipsei diversității participanților, majoritatea fiind femei albe cu vârste cuprinse între 42 și 62 de ani.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *