ActualitateSănătateTech

Conducătorii auto și utilizarea smartphone-urilor, o asociere îngrijorătoare

Un studiu revelă conexiunile îngrijorătoare între utilizarea smartphone-urilor la volan și trăsăturile de personalitate întunecate ale conducătorilor auto.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit o legătură îngrijorătoare între persoanele care obișnuiesc să trimită mesaje și să conducă și comportamentul psihopat. Potrivit acestor date, obținute din interviuri cu aproape 1.000 de șoferi germani, se constată că utilizatorii problemă ai smartphone-urilor evocă trăsături negative cunoscute sub numele de „triada întunecată” – narcisismul, machiavelismul și psihopatia, precum și comportamente periculoase la volan, relatează New York Post.

Frica de a pierde și utilizarea problematică a smartphone-urilor în timpul conducerii

Cercetarea a evidențiat că utilizatorii problemă ai smartphone-urilor (PSU) manifestă trăsături asociate cu narcisismul, machiavelismul și psihopatia, iar aceste trăsături sunt legate de comportamentele nesigure la volan. De asemenea, s-a constatat o asociere între frica de a rata ceva (FOMO) și utilizarea problematică a smartphone-urilor în timpul condusului (SUWD), suggerând că FOMO poate fi un factor contribuitor la comportamentele periculoase la volan.

Diferențe în comportamentul utilizatorilor de iPhone în fața ecranului

Un alt aspect relevat în studiu este diferența dintre estimările autoevaluate și măsurările obiective ale timpului petrecut în fața ecranului. S-a observat că utilizatorii de iPhone au avut o corelație între măsurările obiective ale timpului petrecut în fața ecranului și PSU, indicând diferențe comportamentale între utilizatorii de iPhone și ceilalți utilizatori de smartphone-uri.

Implicațiile pentru siguranța rutieră și educația rutieră

Concluziile acestui studiu subliniază importanța înțelegerii interacțiunii dintre factorii psihologici și comportamentele la volan. Identificarea trăsăturilor de personalitate Dark Triad ca predictori ai comportamentelor problematice la volan sugerează că intervențiile pentru reducerea acestor comportamente ar trebui să țină cont și de aceste aspecte. Educația rutieră ar trebui să abordeze nu numai comportamentele evidente, cum ar fi utilizarea smartphone-urilor în timpul condusului, ci și factorii subiacenți, cum ar fi trăsăturile de personalitate, care pot influența aceste comportamente.

Astfel, acest studiu aduce contribuții semnificative la înțelegerea utilizării problematice a smartphone-urilor la volan și servește drept bază pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de prevenire și intervenție menite să reducă comportamentul distractiv la volan și să prevină accidentele rutiere.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.