ActualitatePolitică

Comasarea alegerilor. Ce trebuie să știi atunci când ieși la vot

Probabil că ai tot auzit în ultimul timp termenul de „comasarea alegerilor”, dar nu știi cu exactitate ce înseamnă și în ce constă această procedură. Teoretic, în acest an electoral ar fi trebuit să existe patru rânduri de alegeri, adică cetățenii să iasă de patru ori la vot, ceea ce politicienii consideră că ar fi prea mult. Acum, partidele politice vor să cadă de acord asupra comasării alegerilor, adică să se organizeze doar două rânduri de alegeri, iar cetățenii să pună ștampila de două ori într-o singură zi.

LIVING ERA BANNER

Comasarea alegerilor

După cum se speculează, alegerile locale ar urma să coincidă cu cele europarlamentare, în timp ce alegerile parlamentare ar fi programate împreună cu prezidențialele.

Un sondaj recent arată că 49,4% dintre români preferă ca alegerile să fie organizate separat, fără a fi comasate.

Se pare că liderii PNL și PSD au ajuns la un consens în privința comasării alegerilor. Astfel, pe data de 9 iunie, ar putea avea loc atât alegerile europarlamentare, cât și cele locale.

Ulterior, în luna noiembrie, ar urma să aibă loc alegerile parlamentare, în același timp cu primul tur al prezidențialelor. Această decizie este justificată de coaliție ca fiind necesară pentru a face economii.

Un anunț oficial privind aceste decizii este așteptat să fie făcut joi, după ședința coaliției.

Consultările privind comasarea alegerilor au început încă de la sfârșitul anului trecut și au ajuns acum la o decizie. Potrivit acesteia, alegerile locale urmează să coincidă cu cele europarlamentare, în timp ce alegerile parlamentare vor fi organizate împreună cu primul tur al prezidențialelor. Această schemă este similară cu cea adoptată în trecut, atunci când președintele României avea un mandat de 4 ani, iar primul tur al prezidențialelor coincidea cu alegerile parlamentare.

Anunțul oficial privind aceste decizii va fi făcut în cursul zile de azi (8 februarie 2024) de către liderii PNL și PSD. Modelul propus este comparat cu vechiul USL și presupune ca fiecare partid să aibă proprii săi candidați la nivel de județ sau localitate, fără a avea liste comune. După alegerile europarlamentare, se va stabili un protocol de împărțire a puterii între partide.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.