Politică

Cine l-a asasinat pe Evgheni Prigojin. Șeful Wagner a fost declarat mort după ce avionul în care se afla s-a prăbușit pe teritoriul Rusiei

Evgheni Prigojin, liderul grupării mercenare Wagner, este presupus mort împreună cu alte 9 persoane, după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit pe teritoriul Rusiei, potrivit unui anunț făcut de aviația civilă rusească.

Cine l-a omorât pe Evgheni Prigojin

Prăbușirea avionului lui Prigojin s-a întâmplat miercuri în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, în aceeași zi în care generalul rus de rang înalt, Serghei Surovikin, ar fi fost demis din funcția de șef al forțelor aeriene.

Aeronava era un Embraer-135 (EBM-135BJ), care zbura miercuri de la Moscova la Sankt Petersburg cu șapte pasageri și trei membri ai echipajului, a declarat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia.

Agenția de știri rusă de stat Interfax a anunțat că toate cele 10 cadavre au fost recuperate. Un raport a afirmat că trupul lui Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit și identificat, însă acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Grupul de mercenari Wagner a făcut mai multe declarații pe rețelele de socializare, susținând că avionul privat al lui Evgheni a fost doborât de forțele aeriene rusești.

Prigozhin a murit „ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, a postat canalul Telegram Grey Zone. De asemenea, Grey Zone a mai anunțat că un al doilea avion de afaceri deținut de Prigojin a aterizat în siguranță în regiunea Moscovei.

Mulți speculează că moartea liderului Wagner a fost orchestrată de Putin ca răzbunare pentru revolta eșuată împotriva forțelor armate ale Rusiei din luna iunie. Unii experți contrazic această teorie și susțin că revolta a fost înscenată de președintele Rusiei.

Reacția internațională la moartea lui Evgheni Prigojin

Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhaylo Podolyak, a scris pe rețelele de socializare că prăbușirea avionului a fost un semnal din partea Kremlinului pentru toți cei care au dat dovadă de lipsă de loialitate, dar consideră că încă nu pot fi trase concluzii concrete.

„Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin la două luni după tentativa de lovitură de stat este un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024. «Aveți grijă! Lipsa de loialitate este egală cu moartea»”, a scris Podolyak.

Președintele Joe Biden nu este surprins de moartea lui Prigojin, fiind convins că Putin este implicat în prăbușirea avionului.

„Nu știu sigur ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a declarat Biden, precizând că: „Nu există multe lucruri care se întâmplă în Rusia fără ca Putin să fie în spatele lor. Dar nu știu suficient de multe ca să dau un răspuns”.

William Burns, directorul CIA, a precizat că „Răzbunarea este un fel de mâncare pe care Putin preferă să-l servească rece”.

Frank Gardner, corespondent BBC, a postat pe platforma de socializare X că surse din domeniul apărării au declarat pentru postul de televiziune britanic că cel mai probabil serviciul federal rus de securitate a doborât avionul.

Activitatea grupului Wagner

Grupul de mercenari are aproximativ 25.000 de luptători și a fost activ în Ucraina, Siria și Africa de Vest, unde este recunoscut pentru brutalitatea sa.

Grupul Wagner a fost o unealtă folosită de Rusia pentru a-și promova indirect interesele politice și a stabili relații cu diverse națiuni africane, pentru furnizarea de securitate, sprijin militar și servicii economice.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) notează într-un raport din 2021 că activitatea Grupului Wagner a crescut de șapte ori, extinzându-se de la operarea în patru țări în 2015 la 27 în 2021.

Prezența sa a devenit mai frecventă și mai răspândită în întreaga Africă, rapoartele serviciilor de informații occidentale sugerează că există peste 15.000 de luptători Wagner desfășurați în șase țări africane: Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Mali, Madagascar și Mozambic.

Pentagonul a specificat pe 12 iulie că forțele Wagner nu mai sunt atât de prezente în Ucraina, iar în aceeași zi ministerul rus al apărării a declarat că gruparea mercenară a finalizat predarea armelor către forțele armate ale Rusiei.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Ministerul rus a mai adăugat că Wagner a predat peste 2.000 de echipamente militare și aproximativ 2.500 de tone de muniție. Gruparea a renunțat inclusiv la tancuri de luptă, precum T-90, T-80 și T-72B3, potrivit CNN.

Deși luptătorii grupului Wagner au fost piese centrale în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale invaziei Rusiei în Ucraina, revolta eșuată din 23-24 iunie le-a oferit luptătorilor trei variante: să plece în exil, să se alăture armatei Rusiei sau să meargă acasă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *