Tech

China ar putea să dezactiveze dronele ucrainene. „Se vor transforma în niște suporturi pentru cănile de cafea”

Ucrainenii sunt îngrijorați că dronele lor artizanale, ce folosesc componente din China, ar putea să fie dezactivate de Beijing, transformându-le în „nimic mai mult decât niște suporturi pentru cănile de cafea”.

LIVING ERA BANNER

China ar putea să dezactiveze dronele ucrainene

În ultimele câteva luni, forțele ucrainene au început să folosească semnificativ mai des dronele tactice improvizate care transportă explozibili pentru a distruge tancurile rusești, dar piloții acestora rămân îngrijorați de faptul că Beijingul le-ar putea bloca accesul la aceste unelte vitale pentru contracararea rușilor.

Unități precum Grupul tactic Adam se folosesc de drone artizanale de tip First-Person-View (FPV), asamblate de organizații de voluntari, cu multe componente de origine chineză, potrivit Kyiv Independent.

Datorită naturii lor „handmade” prețul uneia nu depășește 1000 de dolari, fiind construite cu tehnici de imprimare 3D la care se adaugă piese fabricate de o companie chineză numită DJI și explozibili.

DJI produce drone civile și le cere piloților să-și creeze un cont pentru a ocoli limitele de înălțime și distanță de utilizare a acestora.

Vitalii, unul dintre tehnicienii de drone de la Adam Group, și-a mărturisit frica cu privire la posibila intervenție a Chinei, care ar putea bloca conturile de care Ucraina are nevoie pentru a face dronele să funcționeze corect.

„Toate aceste echipamente, pe care este construită întreaga noastră rețea de recunoaștere, se vor transforma în nimic mai mult decât niște suporturi pentru cănile de cafea”, a declarat Vitalii pentru aceeași publicație specificată anterior.

Dronele au fost principala armă a războiului dintre Kiev și  Moscova, primul conflict modern dronă contra dronă. O evaluare recentă a think-tank-ului Royal United Services Institute a estimat că Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone în fiecare lună, inclusiv drone de supraveghere și drone de unică folosință, „kamikaze”.

Majoritatea pierderilor lunare au constat în drone comerciale mici și relativ ieftine, cum ar fi cvadricopterele Mavic fabricate chiar de compania chineză DJI, folosite exclusiv pentru recunoaștere.

Înainte de război, Ucraina nu avea un program intern de producere a dronelor, bazându-se în mare parte pe sistemul turcesc Bayraktar și pe vehiculele fără pilot disponibile în comerț.

Vara trecută, oficialii de la Kiev s-au simțit obligați să lanseze inițiativa „armata de drone” pentru a încuraja proiecte de construire a dronelor de luptă.

În cadrul acestui program au apărut drone precum UJ-22, fabricate de Ukrjet, cu o rază de acțiune de 800 de kilometri și care a fost UAV-ul despre care Rusia a afirmat că a explodat deasupra unei suburbii a Moscovei.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *