Mediu

Cercetătorii vor să crească selectiv vaci care produc mai puține emisii de metan

Cercetătorii plănuiesc să crească selectiv vaci pentru a reduce la jumătate emisiile de metan generate prin creșterea bovinelor.

Avem nevoie de vaci care să producă mai puține emisii de metan

Creșterea animalele de fermă generează 14,5 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar majoritatea provin din producția de carne de vită și lapte deoarece vitele flatulente emit foarte mult metan.

Cercetătorii au considerat inițial modificarea dietei acestora pentru a reduce emisiile, de exemplu prin adăugarea de alge marine, dar era nevoie de o soluție mai eficientă pe termen lung.

Recent, oamenii de știință au descoperit că un grup de microbi intestinali dictează cantitatea de metan produsă de o vacă. Bacteriile sunt strâns corelate cu constituția genetică a vacilor, ceea ce sugerează că factorii care determină emisiile se transmit din generație în generație.

Ajustarea microbiomului, mai ușoară decât pare

„Datorită caracterului ereditar, ar trebui să fie posibil să se utilizeze aceste informații pentru a selecta animale care să aibă emisii scăzute și o productivitate sporită”, a explicat John Wallace de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, care a condus cercetarea.

Wallace este de părere că prin eliminarea celor mai grave probleme din microbiom s-ar putea reduce metanul cu 50%, însă acest proces de reproducere ar dura zeci de ani, iar noi trebuie să reducem emisiile mult mai repede.

Echipa de cercetători a fost nevoită să propună o soluție mai simplă, un probiotic pentru vitele tinere, care le va modifica microbiomul în vederea reducerii emisiilor, „Acest tip de inoculare pentru animalele tinere nu este atât de dificil pe cât ați putea crede”, a mai spus Wallace.

Cercetătorii au analizat 1016 vaci din șapte ferme din Europa timp de patru ani, descoperind că cel puțin jumătate dintre animalele din toate fermele aveau același grup de 500 de microbi intestinali. Analiza genetică a constatat că un număr mic dintre aceștia erau ereditari și jucau un rol-cheie în determinarea emisiilor de metan.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *