ActualitateTech

Cercetătorii au reușit să producă electricitate folosindu-se de bacteria E. coli

Oamenii de știință au produs electricitate folosindu-se de bateriile E. coli, care s-au comportat ca niște adevărate „bioreactoare”. Aceștia explică cum în viitor celulele ar putea fi folosite pentru tratarea apelor utilizate în fabrici.

Au produs electricitate cu ajutorul bacteriilor E. coli

O echipă de cercetători de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) a modificat una dintre cele mai comune specii de bacterii, Escherichia coli, pentru a genera electricitate în urma tratării apelor reziduale ale fabricilor de bere.

„Deși există microbi exotici care produc electricitate în mod natural, aceștia pot face acest lucru doar în prezența unor substanțe chimice specifice”, explică unul dintre coordonatorii experimentului, inginerul chimist Ardemis Boghossian, de la EPFL, potrivit ScienceAlert.

„E. coli este o bacterie foarte versatilă, lucru ce ne-a permis să producem electricitate într-o gamă largă de medii, precum apele reziduale.”

Genomul E. coli a fost modificat de oamenii de știință pentru a spori capacitatea acesteia de a genera electricitate și pentru a include integral Shewanella oneidensis în structura sa, unul dintre cei mai cunoscuți generatori bacterieni de electricitate.

Prin încorporarea în E. coli a tuturor componentelor căii generatoare de electricitate a S. oneidensis, Mohammed Mouhib, coordonatorul principal al studiului, Boghossian și colegii lor au crescut de două ori electroactivitatea bacteriei în comparație cu tulpinile modificate anterior, ce aveau în componența lor doar o parte din calea S. oneidensis.

Cu toate acestea, experimentul au fost efectuat în condiții de laborator. Adevăratul test pentru orice tehnologie potențială este dacă aceasta poate funcționa în medii industriale.

Fabricile de bere trebuie să prelucreze apa pe care o folosesc înainte de a o elimina, deoarece aceasta conține un amestec amețitor de zaharuri, amidon, alcool și drojdie care ar putea declanșa înfloriri microbiene nedorite dacă ar fi evacuată netratată.

Astfel, echipa a decis să testeze sistemul E. coli pe un eșantion de apă uzată colectată de la o fabrică de bere locală din Lausanne, Elveția. Bacteriile au înghițit impuritățile din apă pe parcursul a 50 de ore, proces în urma căruia au produs electricitate.

Experimentul dovedește că modificarea bacteriei E. coli este perfectă pentru tratarea apelor uzate industriale, precizează cercetătorii. De asemenea, apetitul E. coli pentru diferite substraturi chimice denotă faptul că bacteria modificată ar putea fi adaptată pentru a devora și alte deșeuri.

În orice caz, cercetătorii vor trebui să continue testele pentru a se asigura că E. coli modificată poate procesa volume industriale. „În loc să consumăm energie pentru a procesa deșeurile organice, putem produce curent electric”, a mai adăugat Boghossian.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *