FilmRecomandările Redacției

Cele mai bune 10 filme din toate timpurile, probabil!

„Dacă trebuie să fac o listă cu cele mai bune zece filme din toate timpurile, o s-o fac pentru mine, nu pentru altcineva.” – Roger Ebert

Pornind de la cuvintele lui Roger Ebert, poate cel mai respectat critic de film din toate timpurile, figură cheie în istoria cinematografiei, am ajuns la concluzia că, pe măsură ce te maturizezi, ajungi să iubești și să apreciezi diferite filme, fiind din ce în ce mai greu să reușești să faci un top al celor mai bune pelicule din toate timpurile, așa că o să încerc să fac o listă cu ce nu ar trebui ratat.

Casablanca (1942) IMDB 8.5

„Casablanca”, o capodoperă romantică despre o poveste de dragoste sortită eșecului în mijlocul unui conflict istoric.

Filmul clasic îl urmărește pe Humphrey Bogart în rolul unui expat în orașul marocan care se presupune că este neutru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care deține un club de noapte unde toți sunt bineveniți, de la francezii de la Vichy la refugiații din război.

Bărbatul trebuie să ia o poziție politică când o femeie din trecutul său apare și este implicată într-o conspirație pentru a ajuta rezistența franceză.

Romantic fără speranță, perfect scris și debordând de citate și scene de neuitat, „Casablanca” rămâne un exemplu strălucitor al celor mai bune filme produse în epoca de aur a Hollywood-ului.

La Dolce Vita (1960) IMDB 8.0 

Printre cele mai mari succese ale celui mai popular cineast italian din toate timpurile, „La dolce vita” l-a propulsat pe Federico Fellini spre succesul internațional. O privire asupra întunericului de sub stilul de viață seducător al celor bogați și plini de farmec de la Roma, filmul urmărește un jurnalist celebru (Marcello Mastroianni) în timpul unei săptămâni agitate petrecute la periferia reflectoarelor.

Această imagine a fost un comentariu incisiv despre decadența tot mai profundă a Europei contemporane și a oferit o imagine premonitorie despre cât de obsedată de bârfe și faimă va deveni societatea noastră.

The Godfather (1972) IMDB 9.2 

Trilogia „Nașul”, un studiu al răului și al corupției puterii, al comunității și al familiei, a preluat mitul mafiei pentru a crea cea mai mare realizare a genului, urmărind destinele paralele ale lui Vito Corleone, un tânăr imigrant sicilian care sosește la New York la începutul secolului și se ridică la vârful crimei organizate din oraș și ale moștenitorului său, Michael, a cărui domnie coboară în infern 40 de ani mai târziu.

Sunt unele filme mari pe care vrei să le vezi doar o dată sau de două ori în viață, dar „The Godfather” rezistă la vizionări repetate, iar de fiecare de fiecare dată când îl revezi vei avea parte și de mai multă satisfacție.

Taxi Driver (1976) IMDB 8.2 

Capodopera regizorului Martin Scorsese, „Taxi Driver”, rămâne unul dintre cele mai influente filme americane din toate timpurile și este ușor de înțeles de ce.

Povestea zbuciumată a lui Travis Bickle, un tânăr șofer de taxi dezamăgit care se întoarce din Vietnam, filmul lui Scorsese este o explozie nihilistă de furie și ambiguitate etică, un coșmar stilizat care se joacă cu empatia noastră, este un instantaneu al Americii ca peisaj infernal văzut prin ochii unui renegat fascist.

„Taxi Driver” este la fel de tulburător astăzi ca în 1976 și prezintă, fără îndoială, cea mai bună interpretare a lui Robert De Niro.

Alien (1979) IMDB 8.5

Sigourney Weaver, incredibilă în rolul lui Ripley, conduce probabil cea mai bună franciză cinematografică regizată din toate timpurile (Ridley Scott), într-o interpretare legendară.

Ripley se împletește prin spațiu și timp într-o luptă existențială și cosmică cu o forță de viață extraterestră de-a lungul întregii serii.

The Shawshank Redemption (1994) IMDB 9.3

„Închisoarea îngerilor”, film din anul 1994, scris și regizat de Frank Darabont, este o ecranizare după nuvela lui Stephen King și spune povestea lui Andy Dufresne (Tim Robbins), încarcerat pe nedrept pentru uciderea soției sale și a amantului acesteia.

Pe parcursul îndelungatei sale detenții, Dufresne își face aliați în cadrul închisorii, în special „Red” Redding (Morgan Freeman) și Brooks Hatlen (James Whitmore). Trecutul său în domeniul contabilității, ca angajat al unei bănci, face ca el să fie cel ales pentru a-i ajuta pe coruptul director Norton (Bob Gunton) și pe mulți dintre gardienii închisorii în ceea ce privește nevoile lor financiare și îi conferă privilegii care îi permit să își facă planuri pentru o viață în afara zidurilor de beton din Shawshank.

Forrest Gump (1994) IMDB 8.8  

„Forrest Gump”, lansat în 1994, bazat pe romanul cu același nume din 1986, scris de Winston Groom, a relatat 30 de ani (din anii ’50 până la începutul anilor ’80) din viața unui bărbat cu dizabilități intelectuale (Tom Hanks), într-o fabulă improbabilă lăudată de critică, cu audiențe mari și cu șase premii Oscar, inclusiv cel mai bun film.

Filmul începe cu Forrest Gump (Tom Hanks) stând pe o bancă în Savannah, Georgia relatând povestea vieții sale diferiților străini care stau lângă el. Intriga se desfășoară într-o serie de flashback-uri. De-a lungul filmului, Gump se implică în numeroase evenimente importante din istoria americană care au loc în acea perioadă de timp.

The Prestige (2006) IMDB 8.5 

Adevărata natură a filmului „The Prestige”, temele pe care le explorează în felul său ciudat și fracturat, nu pot, nu vor și nu ar trebui să fie discutate aici.

Acest film nu este doar o analogie elegantă pentru capcanele celebrității și este mult mai mult decât disecția sa a efectelor corupătoare ale obsesiei și ale răzbunării. Cu siguranță, unele dintre numeroasele sale viraje ascuțite ar putea deruta până la exasperare. Unii îl vor denunța cu furie ca fiind o înșelătorie. Și, într-adevăr, problema cu filmul ca prestidigitație este că trebuie să dezvălui secretul la un moment dat; trebuie să arăți unde s-a dus acel porumbel. Aceasta este o problemă cu care niciun magician nu trebuie să se confrunte. Cu toate acestea, Nolan, reușind o adaptare magistrală a unui roman dificil, își face marea dezvăluire – care, poate veți fi surprinși să citiți, vine la sfârșit – cu o precizie fără cusur. Dar asta e tot ce vom spune și aici o vom lăsa. Nu ați vrea să stricăm tot farmecul acum, nu-i așa?, notează Empire.

Interstellar (2014) IMDB 8.7

Daca urmăriți „Interstellar”, singuranță o să vă întrebați: ce naiba a fost asta? Știința vă lasă confuz, liniile temporale diferite vă lasă nedumeriți, iar monologurile despre puterea iubirii vă lasa perplex? Nu aveți nevoie de o diplomă în astrofizică sau de numărul de telefon a lui Christopher Nolan pentru a înțelege filmul – trebuie doar să urmăriți cu atenție.

All Quiet on the Western Front (2022) IMDB 7.8  

„Nimic nou pe frontul de vest”, filmul regizorului Edward Berger bazat pe romanul scriitorului german Erich Maria Remarque, publicat în 1929 sub titlul „Im Westen nichts Neues” și în Statele Unite ca „All Quiet on the Western Front”, spune povestea captivantă a unui tânăr soldat german de pe frontul de vest al Primului Război Mondial. Paul și camarazii săi experimentează pe propria piele cum euforia inițială a războiului se transformă în disperare și teamă, în timp ce luptă pentru viețile lor și pentru ceilalți în tranșee.

”Cinematograful nu se pricepe foarte bine la argumente intelectuale, filosofice sau politice. În acest sens, marxiștii s-au înșelat. Dacă un film îți schimbă votul sau mintea, o face făcând apel la emoțiile tale, nu la rațiune. Și astfel, cele mai bune filme ale mele trebuie să fie filmele care m-au făcut să stau transpus în fața ecranului, implicat, angajat și simțitor.”, spunea tot Roger Ebert.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *