ActualitatePolitică

Cea mai mică localitate din România. Are 77 de locuitori și șase angajați la Primărie

Localitatea „Bătrâna” numără doar 77 de locuitori, chiar dacă la recensământul din 2020 figurează cu 88 de cetățeni. Cu toate acestea, în Bătrâna există opt consilieri locali, precum și funcționari din primărie care contribuie la administrarea localității.

„Comuna Bătrâna din Hunedoara. Este cea mai mică localitate din România. La recensământul din 2020 figurează cu 88 de cetăţeni. În realitate, sunt doar 77, împrăştiaţi pe patru sate. Este cea mai mică, mai săracă şi îmbătrânită comună din România,” spune Alex Dima în emisiunea „România, te iubesc.”

Datele recente din Recensământul din 2022 indică o creștere a numărului locuitorilor în mediul rural. Cu toate acestea, sociologul Ciprian Iftimoaei, director adjunct la Direcția de Statistică Iași, explică că această creștere nu înseamnă neapărat depopularea orașelor. Mulți români, fie tineri, fie la vârsta maturității, aleg să se stabilească în zonele metropolitane, unde se găsesc și parcuri industriale, ceea ce poate explica scăderea populației în localitățile mai mici.

Radu Herciu conduce această localitate, fiind la al șaselea mandat în funcție. Primăria își desfășoară activitatea într-o fostă școală care a fost închisă la începutul anilor 2000, când în sat nu mai erau suficienți copii pentru a justifica menținerea școlii deschise.

Viața în această localitate are un ritm diferit. Rar cineva trece pragul primăriei, iar în birourile angajaților domnește o liniște profundă, atât de mare încât se pot auzi doar bătăile ceasului.

Secretara, Camelia Barb, privește cu frustrare la rotița care se învârte pe ecranul calculatorului, semn că conexiunea la internet s-a întrerupt din nou.

Chiar dacă comuna are doar 77 de locuitori, primăria dispune de un casier dedicat pentru colectarea taxelor și impozitelor. Costul pentru acest serviciu este susținut de către primărie. Casierul, numit Gheorghe, desfășoară această activitate.

Din taxele și impozitele colectate, primăria reușește să strângă anual suma de 30.000 de lei. Această sumă este aproape echivalentă cu costurile pe care primăria le suportă doar pentru software-urile utilizate pentru administrarea impozitelor și a contabilității.

Mai toți locuitorii acestei comunități au vârsta de peste 60 de ani, iar mulți dintre ei se confruntă cu o sărăcie severă. Viața i-a adus în aceste locuri de pe dealuri, dar acum se luptă cu dificultățile vieții.

Cu ceva timp în urmă, în această zonă trăiau aproape o mie de oameni, iar toate aceste dealuri erau cultivate cu grâu și porumb. Însă, pe măsură ce timpul a trecut, fiecare dintre ei a plecat sau, din nefericire, a decedat, iar locurile au rămas pustii.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *