Health&FitnessLifestyle

Câtă cafea este prea multă și de ce consumul excesiv de cofeină nu este sănătos

Majoritatea persoanelor se bucură de o cană de cafea din când în când, lucru considerat chiar benefic de experți, însă prea multă cofeină dăunează grav sănătății și poate cauza anxietate sau chiar dureri de cap.

Câtă cofeină este prea multă

În chimie, cofeina poartă numele de 1,3,7 trimetilxantină și este absorbită complet prin tractul gastro-intestinal în circa 45 de minute de la consum, fiind cel mai prezentă în sânge între 15 minute și 2 ore.

Cofeina este un stimulent mai puternic atunci când este administrată pe stomacul gol și este absorbită mai repede decât atunci când este consumată după o masă.

Cercetătorii notează că aproximativ 75% dintre cei care consumă cofeină o fac cel puțin o dată pe zi, iar 25% de trei sau mai multe ori pe zi.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă majorității adulților să nu consume mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ patru sau cinci cești de cafea.

Consumul prea mare de cafea sau de alte băuturi care conțin cofeină poate provoca efecte secundare nedorite, cum ar fi deshidratare, dureri de cap, anxietate, insomnie și dependența de cofeină.

Anumite grupuri, precum copiii, persoanele însărcinate sau care alăptează, persoanele care au probleme cu somnul și cele cu tensiune arterială ridicată sau alte afecțiuni cardiace ar trebui să își limiteze consumul de cofeină la o ceașcă pe zi, sfătuiește dieteticianul autorizat Catherine Karnatz, conform Forbes.

În cazul în care o persoană trebuie să scadă aportul de cofeină, este recomandată o reducere treptată a consumului pentru a preveni simptomele neplăcute de sevraj. De asemenea, ar fi indicată căutarea de alternative precum ceaiuri, cafea decofeinizată sau băuturi energizante cu mai puțină cofeină.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *