ActualitateEconomie

Casa Albă vrea să ajute Israelul cu încă 14,5 de miliarde de dolari

Casa Albă a depus vineri o solicitare în fața Congresului pentru aprobarea unui pachet de ajutor în valoare de peste 105 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și frontiera cu Mexicul.

Această propunere se confruntă cu un obstacol semnificativ, deoarece Camera Reprezentanților, condusă de republicani, rămâne paralizată fără un președinte, relatează El Pais.

Casa Albă așteaptă aprobarea unui pachet de ajutor

Solicitarea a fost făcută printr-o scrisoare adresată președintelui interimar al Camerei Reprezentanților, Patrick McHenry, a venit la câteva ore după ce președintele Joe Biden a anunțat intenția sa de a aloca aceste fonduri pentru a răspunde „nevoilor de securitate națională ale Americii” și pentru a sprijini „partenerii critici”.

Din alocarea propusă Ucraina va primi peste 61,4 miliarde de dolari pentru combaterea invaziei rusești și pentru a permite țării să continue lupta pentru recuperarea teritoriilor ocupate.

Israel ar beneficia de aproximativ 14,3 miliarde de dolari pentru susținerea eforturilor sale în războiul împotriva grupării teroriste Hamas. De asemenea, 9,15 miliarde de dolari ar fi direcționați către asistență umanitară pentru Ucraina, Israel, Fâșia Gaza și alte regiuni aflate în nevoie.

Fondurile pentru Ucraina ar fi folosite pentru achiziționarea de arme și echipamente de apărare, asistența persoanelor strămutate de război și pentru a sprijini economia țării în timpul conflictului, iar Israelul își va reface stocurile de muniție și materiale de apărare, inclusiv pentru reîncărcarea sistemelor de apărare antirachetă Iron Dome.

Peste 50 de miliarde de dolari din acest pachet de ajutor ar fi direcționați către industria de apărare americană pentru a susține nevoile forțelor armate ale Statelor Unite. Aceste fonduri ar ajuta la acoperirea costurilor echipamentelor transferate către Ucraina și Israel, menținând în același timp pregătirea și securitatea armatei americane.

SUA va susține și mai multe operațiuni de securitate la granița cu Mexicul, inclusiv mobilizarea a 1.300 de agenți suplimentari ai Poliției de Frontieră, pentru combaterea traficului de fentanil și sprijinirea imigranților. Aceste resurse ar ajuta și la contracararea finanțărilor coercitive oferite de Republica Populară Chineză și la consolidarea securității în regiunea Indo-Pacific.

Congresul nu este dispus să finanțeze planul Casei Albe

Cererea administrației Biden ar putea să se confrunte cu obstacole în Congres. Camera Reprezentanților nu pare dispusă să aprobe aceste alocări, blocată fără un președinte de mai bine de două săptămâni, ceea ce a paralizat activitatea acesteia, din cauza diviziunilor interne din Partidul Republican, care au întârziat alegerea unui înlocuitor pentru Kevin McCarthy, fostul președinte al Camerei.

Ideea de a încadra toate aceste cereri de buget într-un singur proiect de lege urmărește să sporească șansele de aprobare în Camera Reprezentanților controlată de republicani.

O cerere anterioară de finanțare pentru Ucraina a eșuat în septembrie din cauza opoziției aripii radicale de dreapta a conferinței republicane din Cameră, care consideră că fondurile ar trebui alocate altor priorități interne, inclusiv securității frontierei. Sprijinul pentru asistență militară pentru Ucraina este majoritar în Congres, dar această diviziune politică rămâne un obstacol semnificativ.

Președintele Biden a subliniat importanța acestor alocări, afirmând că acestea reprezintă o investiție inteligentă care va contribui la securitatea Statelor Unite și la stabilitatea globală pentru generațiile viitoare. El a insistat asupra faptului că aceste conflicte, aparent îndepărtate, au consecințe semnificative asupra securității naționale a Americii.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.