ActualitateCe se mai întâmplă în lume?Internațional

Cartelurile de droguri țin ostatice două orașe din Mexic

Traficanții controlează electricitatea, telecomunicațiile și alimentația în Frontera Comalapa și Chicomuselo, în timp ce locuitorii sunt blocați în violență și incertitudine

LIVING ERA BANNER

Traficanții de droguri din Mexic au transformat Frontera Comalapa și Chicomuselo, două municipalități din statul Chiapas, în zone de conflict unde viața de zi cu zi a devenit un coșmar pentru locuitori. Activistele pentru drepturile omului, membri ai Poliției Federale și jurnaliști locali, consultați de EL PAÍS, confirmă că este aproape imposibil să intri sau să ieși din aceste orașe din cauza violenței exacerbate de carteluri.

Blocada și violența cartelurilor în Mexic

Lupta pentru control între Cartelul Sinaloa și Cartelul Jalisco Noua Generație (CJNG) a culminat recent cu o confruntare care a lăsat în urmă 11 morți. Dora Roblero, directoarea Centrului pentru drepturile omului Fray Bartolomé de las Casas (Frayba), explică că locuitorii sunt ținuți efectiv ca ostatici de către aceste grupuri criminale, care le controlează accesul la electricitate, telecomunicații și alimente. „Supermarketul Aurrera din Frontera Comalapa s-a închis din lipsă de provizii, forțând populația să caute alimente în alte părți, dar numai când drumurile sunt deschise, lucru decis tot de carteluri”, spune Roblero.

Izolarea tehnologică și anxietatea generalizată

Această stare de asediu este amplificată de utilizarea de blocatoare de semnal de către traficanți, care împiedică locuitorii să comunice prin telefoanele mobile sau internet, creând o stare de anxietate atât pentru cei din interiorul orașelor, cât și pentru rudele lor din exterior.

Violențele din Chiapas nu sunt un fenomen izolat. De la începutul anilor 2000, statul a fost scena unei lupte acerbe pentru control între cele mai puternice carteluri din Mexic. Conform Ministerului Apărării (SEDENA), Chiapas este o rută strategică pentru traficul de droguri, având cel puțin nouă rute de trafic – terestre, aeriene și maritime. Aceste rute sunt utilizate și de migranți din America Centrală care călătoresc spre Statele Unite, ceea ce îi face vulnerabili la exploatare de către carteluri.

Intervențiile inutile ale autorităților

În urma incidentului din Chicomuselo din 13 mai, Procuratura Generală din Chiapas a raportat că a recuperat cadavrele și a inițiat investigații pentru restabilirea ordinii. Totuși, aceste intervenții par să fie ineficiente pe termen lung. „Autoritățile vin și pleacă… nu există un interes real pentru oameni”, afirmă Roblero.

Situația este deosebit de gravă, cu mii de locuitori strămutați. Potrivit Institutului Național de Statistică și Geografie (INEGI), Frontera Comalapa avea în 2020 peste 80.000 de locuitori, iar Chicomuselo aproximativ 36.785. Cu toate acestea, activiștii estimează că circa 6.000 de persoane au fugit din aceste două localități în ultimii doi ani. Alte municipalități din regiunea de frontieră, precum Motozintla și Ocosingo, au văzut și ele migrarea a mii de locuitori din cauza violenței.

Negarea crizei de către guvern

Guvernul mexican, condus de președintele Andrés Manuel López Obrador, a minimizat criza din Chiapas, negând numărul de persoane strămutate raportat de organizațiile pentru drepturile omului. Secretarul pentru protecție civilă din Chiapas, Luis Manuel García Moreno, a recunoscut totuși că cel puțin 3.780 de persoane au fost strămutate numai în Chicomuselo.

Conflictul din Chicomuselo este alimentat de activitatea minieră controlată de CJNG, în timp ce Cartelul Sinaloa încearcă să preia acest teritoriu. Luis Abarca de la Comitetul pentru drepturile omului Digna Ochoa, subliniază că această situație de violență este bine cunoscută.

Roblero și alți activiști prevăd că această criză va continua să fie ignorată de autorități, mai ales în contextul alegerilor. „Interesele politicienilor sunt diferite. În acest moment, ceea ce îi interesează cel mai puțin este să știe cu ce se confruntă populația”, conchide Roblero.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.