Sănătate

Carnea cultivată în laborator. Un pericol pentru mediu, fermieri și consumatori

Carnea cultivată în laborator sau carnea de cultură este noua industrie în care au fost investite milioane de euro sub pretextul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră produse de creșterea ovinelor, însă studii recente arată că nu este cea mai sigură pentru consum și ar dăuna chiar mai tare mediului.

Procesul de cultivare a cărnii

Prima parte a procesului constă în achiziționarea și depozitarea celulelor stem de la un animal care sunt după cultivate în bioreactoare, în interiorul cărora celulele sunt hrănite cu un mediu de cultură celulară bogat în oxigen, alcătuit din nutrienți de bază, cum ar fi aminoacizi, glucoză, vitamine și săruri anorganice, și suplimentat cu factori de creștere și alte proteine, foarte similar cu ceea ce se întâmplă în interiorul corpului unui animal.

Modificările în compoziția mediului declanșează diferențierea celulelor imature în mușchi scheletici, grăsime și țesuturi conjunctive care alcătuiesc carnea. Celulele sunt apoi recoltate, pregătite și ambalate în produse finale. Procesul durează între 2 și 8 săptămâni, în funcție de tipul de carne cultivată.

Unul dintre pericolele procedurii de cultivarea a cărnii este contaminarea accidentală a mediului de cultură, problemă ce ar putea fi cauzată de un specialist care nu respectă protocoalele de curățare. De asemenea, întregul proces folosește antibiotice și fungicide precum penicilina, streptomicina și gentamicina pentru a preveni infecțiile, iar unele protocoale de izolare, proliferare și diferențiere celulară utilizează și ele substanțe chimice la fel de toxice pentru oameni.

Valoarea nutrițională a cărnii de laborator este și ea pusă sub semnul întrebării, deoarece nu are proprietățile senzoriale și nutriționale ale cărnii tradiționale. În cultură pot fi adăugați aditivi, cum ar fi arome sau coloranți, care influențează semnificativ valoarea nutrițională finală a produsului.

Un atac asupra mediului și a sectorului agricol

Mai multe țări și-au arătat de mai mult timp interesul față de industria cărnii de cultură, mai ales China în 2017, când a făcut investiții de 300 de milioane de dolari în laboratoarele din Israel, iar pe măsură ce prețul cărnii crescute în laborator continuă să scadă, este posibil ca, în viitor, aceasta să devină mai ieftină decât carnea convențională și să ajungă astfel să domine piața.

Pe data de 2 decembrie 2020, Singapore a devenit prima țară din lume care a aprobat carnea de cultură pentru vânzare, urmată de Statele Unite în iunie 2023, iar Olanda este țara europeană care a primit cele mai multe investiții pentru dezvoltarea laboratoarelor ce cultivă carne, a treia cea mai mare investiție la nivel global.

Uniunea Europeană împreună cu țările menționate mai sus susțin comercializarea acestui aliment deoarece ar contribui la reducerea gazului metan eliminat de ovine, ce alcătuiește 14.5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, însă un nou studiu realizat de profesorul Edward Spang la Universitatea din California, Davis, se opune comunității pro-cultură celulară. Concluzia la care a ajuns Spang: carnea cultivată în laborator poate fi de până la 25 de ori mai rea pentru mediu decât carnea de vită naturală, mai exact între 250 și 1.000 de kilograme de dioxid de carbon echivalent pentru fiecare kilogram de carne de vită.

În cazul în care această industrie ia avânt, sectorul agricol va fi profund afectat. Agricultura și producția alimentară reprezintă 4,4 % din PIB-ul UE și 8,3 % din totalul locurilor de muncă. Cei care lucrează în acest sector sunt concentrați mai ales în zonele rurale care depind aproape în totalitate de agricultură, iar o astfel de schimbare le-ar lua pâinea de la gură.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *