Lifestyle

Care erau standardele de frumusețe în Grecia antică

Frumusețea fizică era într-adevăr foarte apreciată în Grecia antică, fiind mereu asociată direct cu frumusețea interioară, motiv pentru care oamenii care arătau bine erau considerați buni din punct de vedere moral, iar cei „urâți” erau lipsiți de caracter.

Standardele de frumusețe în Grecia antică

Bărbații considerați frumoși în Grecia antică erau adesea descriși ca fiind „kaloskagathos”, un adjectiv care combină „kalos”, care înseamnă frumos sau chipeș, și „agathos”, care înseamnă virtuos sau bun.

Când vine vorba de frumusețea femeilor lucrurile devin mai complicate. Cele văzute ca fiind uimitor de frumoase erau adesea rele sau, în cel mai bun caz, de moralitate ambiguă în mitologia și literatura greacă.

Hesiod, un poet grec antic, a descris prima femeie ca fiind „kalon kakon”, sau lucrul frumos și rău, în lucrarea sa Teogonia, în care vorbește despre originile zeilor greci.

Natura frumuseții era des dezbătută în Grecia antică de filozofi, matematicieni și artiști, mereu atrași de acest subiect.

Importanța simetriei

Celebrul matematician Pitagora a dezvoltat Secțiunea de Aur, numită uneori și Raportul de Aur, o formulă geometrică care leagă simetria de frumusețe, fără să se refere numai la oameni. Conform acestui raport, fețele simetrice sunt cele mai frumoase.

Concursurile de frumusețe, sau „kallisteia”, erau populare în Grecia antică, însă multe dintre ele erau rezervate bărbaților. Cu toate acestea, pe insulele Lesvos și Tenedos, au fost documentate concursuri de frumusețe la care au participat și femei.

Kallisteia erau atât de importante încât erau adesea legate de Jocurile Olimpice, organizându-se în aceeași perioadă sau în același loc.

Frumusețea masculină se axa pe corp. Un fizic atletic, cu mușchi rotunjiți, fermi și puțină grăsime erau considerate cele mai atractive. De asemenea, bărbații cu părul blond-roșcat, buze pline și bronz strălucitor erau considerați cei mai frumoși în Grecia antică.

Obsesia grecilor cu posterioarele

În Grecia antică, un posterior voluminos, atât la bărbați, cât și la femei, era apreciat.

Faimoasa sculptură Afrodita Kallipygos, a cărui nume se traduce literal prin „Afrodita fundurilor frumoase”, o arată pe zeiță (deși unii susțin că ar putea fi vorba de o femeie muritoare) arătându-și posteriorul rotunjit.

În timp ce în prezent femeile sunt apreciate pentru fesieri și sâni, grecii antici voiau ca femeile să aibă puțină burtă, dar o talie îngustă.

Pielea palidă, un standard de frumusețe greu de atins

Pielea palidă era căutată în Grecia antică, fiind văzută ca un standard de frumusețe de neatins și complet diferit de fixația actuală a oamenilor pentru pielea bronzată.

Într-o țară cunoscută pentru căldura sa intensă, se poate presupune că era dificil pentru femeile din Grecia antică să-și mențină o piele palidă, luând în considerare și că tenul mediteranean se bronzează foarte ușor.

Cu toate acestea, femeile, cu excepția sclavilor și a celor din clasele inferioare, erau în mare parte închise în casă, mai ales în Atena. Multe dintre ele puteau ieși din casă doar în timpul festivalurilor sau al altor evenimente importante.

Sclavii și femeile din clasele inferioare puteau să iasă mai des din casă, așa că erau bronzate.

Ochii albaștri și părul roșcat

În Grecia antică, trăsăturile cele mai căutate erau cele mai puțin comune, ochii albaștri și părul blond-roșcat numărându-se printre acestea.

Având în vedere că grecii moderni arătau similar cu grecii din antichitate, se poate afirma cu tărie că ochii albaștri și părul deschis la culoare erau niște trăsături cel puțin neobișnuite.

Regele micenian Menelaus, o figură importantă în Războiul Troian, a fost descris ca fiind „roșcat” în Odiseea.

În ceea ce privește coafurile, grecoaicele din clasele superioare își purtau părul lung, adesea împletit și coafat în stiluri complicate, iar dacă nu aveau părul lung și des, femeile din antichitate purtau adesea peruci.

Sclavele și femeile din clasele inferioare nu aveau voie să aibă părul lung și deseori aveau părul tuns foarte scurt.

Femeile din Grecia antică foloseau ulei de măsline pentru a-și îngriji părul și pielea, dar, bineînțeles, acesta era folosit doar de femeile care și-l puteau permite.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *