ActualitateEducație

California avansează în drepturile LGBTQ+: băi neutre din punct de vedere al genului în școlile publice

California a devenit primul stat care a introdus cerința de a avea băi neutre din punct de vedere al genului în școlile publice până în iulie 2026. Această mișcare semnificativă, semnată în weekend de guvernatorul Gavin Newsom, adaugă un nivel suplimentar de protecție pentru elevii LGBTQ+ din întregul stat, relatează The Mercury News.

California avansează în promovarea inclusivității în educație

Până acum, câteva orașe și districte școlare din Statele Unite au implementat băi neutre din punct de vedere al genului, dar proiectul de lege adoptat în California face din acest stat un pionier în ceea ce privește impunerea acestor facilități în școlile din întreaga regiune.

Acest nou act legislativ face parte dintr-un set de trei proiecte de lege care au fost promulgate recent în sprijinul comunității LGBTQ+ din California. Pe lângă cerința pentru băile neutre din punct de vedere al genului, acestea includ o dispoziție care impune școlilor să ofere cursuri de „competență culturală” cu privire la chestiuni LGBTQ+ pentru personalul lor și înființarea unui grup de lucru cu scopul de a identifica nevoile elevilor LGBTQ+ din întregul stat și de a promova inițiative care să-i sprijine.

Guvernatorul Gavin Newsom a subliniat importanța acestor legi pentru comunitatea LGBTQ+ din California, afirmând că „statul este angajat să creeze medii mai sigure și mai incluzive pentru toți californienii.” El a adăugat că „aceste măsuri vor contribui la protejarea tinerilor vulnerabili și la promovarea acceptării în școli și comunități.”

Aceste proiecte de lege au fost adoptate într-un moment în care educația în țară se confruntă cu dispute culturale legate de chestiunile LGBTQ+. În prezent, opt state din SUA – Alabama, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Oklahoma, Iowa, Idaho și Dakota de Nord – au legi care interzic elevilor transsexuali să folosească băile și facilitățile în funcție de genul lor auto-declarat în școlile primare și secundare. În plus, Florida a dus această politică mai departe, considerând drept infracțiune folosirea de către persoanele transsexuale a băilor care nu corespund sexului atribuit la naștere.

Originea acestei noi legi din California poate fi urmărită într-un caz din 2021, când un district școlar a încercat să interzică elevilor transsexuali accesul la toaletele preferate. Această mișcare a fost criticată de superintendentul de stat al Instrucției Publice, Tony Thurmond, care a avertizat districtul că acțiunea lor contravine legii statului.

Deși inițiativa a eșuat, Thurmond s-a alăturat ulterior senatorului Josh Newman pentru a elabora proiectul de lege privind băile neutre din punct de vedere al genului. Newman, democrat din Fullerton, a subliniat că acesta este un efort pentru a face viața mai ușoară pentru tinerii care trec prin procesul dificil al autodescoperirii și identificării de gen.

California schimbă paradigma: toalete neutre din punct de vedere al genului în școli și opiniile contradictorii

Înainte de această nouă lege, școlile din California aveau obligația să ofere elevilor acces la toaletele pe care le preferă, dar nu erau obligate să ofere facilități neutre din punct de vedere al genului. Acest proiect de lege schimbă acest aspect, cerând ca toate școlile publice, birourile județene de educație și rețelele charter să ofere cel puțin o toaletă neutră din punct de vedere al genului în fiecare unitate școlară.

Opiniile cu privire la această temă sunt împărțite în întreaga țară. Potrivit unui sondaj Pew Research Center din 2022, 31% dintre americani se opun legilor care obligă persoanele transsexuale să folosească băile publice în funcție de sexul atribuit la naștere, în timp ce 41% susțin astfel de politici. Cu toate acestea, California și-a asumat un angajament puternic pentru protejarea comunității LGBTQ+ și pentru promovarea inclusivității și acceptării.

Consultă AICI Legea în sprijinul comunității LGBTQ+ din California

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *