Mediu

Căldura, un „ucigaș tăcut”. Aproximativ 62.000 de persoane au murit în 2022 din cauza caniculei

Potrivit unui nou studiu, aproximativ 62.000 de persoane au murit anul trecut din cauza căldurii. A fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa, iar acest lucru demonstrează că, printre multe altele, caniculă rămâne încă un „ucigaș tăcut”.

LIVING ERA BANNER
Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a constatat că 61.672 de persoane au murit în Europa din cauza bolilor cauzate de căldură între 30 mai și 4 septembrie anul trecut, în 2022. Italia a fost cea mai afectată țară, cu aproximativ 18.000 de decese, urmată de Spania, cu puțin peste 11.000, și Germania, cu aproximativ 8.000, notează CNN.
 
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că temperaturile extreme au afectat în mod disproporționat persoanele în vârstă și femeile. Din cele aproape 62.000 de decese analizate, rata mortalității cauzate de caniculă a fost cu 63% mai mare la femei decât la bărbați. Vârsta a fost, de asemenea, un factor important, numărul deceselor crescând semnificativ în cazul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste.

Decese cauzate de caniculă la un milion de locuitori

Următoarele 10 țări europene au avut cea mai mare mortalitate cauzată de căldură vara trecută.
 
Europa s-a confruntat în 2022 cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, care a provocat aproape 62.000 de decese între 30 mai și 4 septembrie. În majoritatea țărilor, femeile au murit în proporții mai mari decât bărbații.
Sursă Grafic – CNN.com

De unde știm că schimbările climatice alimentează canicula?

Variabilitatea naturală există încă, a declarat Daniel Swain, climatolog la Universitatea din California, Los Angeles, pentru usatoday.com.
 
„Dar începem să vedem că semnalul de încălzire pe termen lung, cauzat de om, copleșește această volatilitate. În acest moment, nu există evenimente de căldură extremă fără precedent pe Pământ care să nu fi fost exacerbate de schimbările climatice.”
 
Vestea bună: el nu crede că Pământul a atins un punct de inflexiune climatică și că nu mai există nicio speranță.
 
Aceasta nu pare a fi o accelerare bruscă și susținută a tendințelor pe termen lung pe care oamenii de știință din domeniul climei le observă de zeci de ani.
 
„Știu că o mulțime de oameni se sperie în acest moment”, a spus el.
 
„În acest an, suntem în creștere din cauza schimbărilor climatice cauzate de om”, a spus Swain.
 
„Cu cât ne încălzim mai mult, cu atât devine mai ușor să atingem niveluri de căldură de neconceput anterior”.
 
Luna iunie a anului 2023 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în registrele climatice ale NOAA: Temperatura medie globală a Pământului în iunie a fost cu 1,89 grade peste medie, fiind astfel cea mai caldă lună iunie din cei 174 de ani de înregistrări climatice globale.
 
De asemenea, a fost a 47-a iunie consecutivă și a 532-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului XX, potrivit Administrației Naționale Atmosferice și Oceanografice.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *