Sănătate

Câinii pot mirosi COVID-19 și sunt chiar mai eficienți decât un test PCR

Câinii pot mirosi COVID-19 și chiar sunt mai eficienți decât testele PCR, potrivit ultimelor studii făcute de cercetătorii de la Universitatea California Santa Barbara.

LIVING ERA BANNER

Câinii pot să adulmece persoanele care suferă de COVID-19

Studii recente ale cercetătorilor de la Universitatea California Santa Barbara sugerează că cel mai bun prieten al omului poate adulmeca COVID-19 și nu numai. Câinii sunt la fel de eficienți sau chiar superiori în detectarea virusului față de testele PCR.

Oamenii de știință știau deja de abilitatea câinilor de a mirosi diferite tipuri de cancer (ex.- de colon, de prostată, de sân, de piele), iar până acum nu au fost făcute prea multe cercetări care să verifice dacă aceștia pot mirosi COVID.

Studiul publicat luna trecută în „Journal of Osteopathic Medicine”, a adunat peste 30.000 de probe din 31 de țări și au descoperit numeroase dovezi care atestă capacitatea câinilor dresați de a identifica cu exactitate cazurile pozitive de COVID-19 prin intermediul mirosului.

Această nouă descoperire este importantă deoarece ar putea duce la o procedură de testare mai puțin invazivă și mai prietenoasă cu mediul înconjurător, care nu se bazează pe truse de plastic și tampoane de unică folosință.

În unele cazuri, câinii au fost capabili să identifice infecțiile cu COVID-19 la pacienții care aveau o încărcătură virală prea mică pentru ca alte teste să funcționeze, mai este specificat în studiu.

Tommy Dickey, coautor al lucrării și profesor la UC Santa Barbara, susține că cel mai bun prieten al omului are un nas incredibil de sensibil, ceea ce îi face deosebit de potriviți pentru a adulmeca boli.

„Ei pot detecta echivalentul unei picături de substanță mirositoare în 10,5 piscine olimpice”, a explicat Dickey într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au recunoscut însă că există unele provocări logistice în ceea ce privește antrenarea și utilizarea câinilor pe scară largă, așa că nu ne putem arunca încă trusele de testare în favoarea prietenilor cu patru picioare.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *