ActualitateSănătate

Bolile neurologice, o epidemie globală: Peste jumătate din populația lumii afectată

Un studiu alarmant arată că patologiile sistemului nervos sunt în creștere și devin principala cauză de îngrijorare pentru sănătatea globală.

Bolile neurologice, cum ar fi demența, accidentele vasculare cerebrale și migrenele, devin tot mai prevalente în rândul populației mondiale, conform unui studiu publicat în revista The Lancet Neurology. Analizând datele din 2021, cercetătorii estimează că aproape 3,4 miliarde de persoane, adică 43% din populația lumii, suferă de una sau mai multe afecțiuni ale sistemului nervos. Această tendință alarmantă ridică întrebări serioase cu privire la îngrijirea și gestionarea acestor boli complexe, cu impact devastator asupra sănătății publice, scrie El Pais.

Impactul crescut al bolilor neurologice asupra sănătății globale

În ultimele trei decenii, numărul persoanelor afectate de bolile neurologice a crescut semnificativ, cu 59% creștere în ceea ce privește cei care trăiesc cu aceste afecțiuni și cu 41% creștere a celor care mor din cauza lor. Această creștere este atribuită în mare parte îmbătrânirii populației, precum și influenței factorilor de mediu și a stilului de viață nesănătos. Studiul subliniază necesitatea unor politici și resurse publice pentru a răspunde cererii tot mai mari de îngrijire pentru aceste afecțiuni.

Bolile neurologice cuprind o gamă largă de afecțiuni, inclusiv demența, accidentul vascular cerebral, migrenele, tulburările din spectrul autist și multe altele. Acestea reprezintă o provocare majoră pentru sistemul de sănătate, având în vedere complexitatea lor și variația în ceea ce privește diagnosticul, tratamentul și prognosticul. Pentru a face față acestei probleme, este necesară o abordare globală și coordonată, cu accent pe prevenirea și tratamentul adecvat în toate etapele vieții.

Solidaritate globală în fața epidemiei neurologice

Cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății solicită acțiuni concertate la nivel global pentru a aborda criza bolilor neurologice. Este esențial să se investească în cercetare, educație și îngrijire pentru a reduce povara acestor afecțiuni asupra indivizilor și societății în ansamblu. Prin colaborare și angajament comun, putem spera să construim un viitor în care sănătatea creierului este o prioritate și accesibilă pentru toți.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.