ActualitatePolitică

Blocarea aderării Suediei la NATO – Orbán și Fidesz refuză votul în parlamentul Ungariei

Parlamentarii din cadrul partidului de guvernământ Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orbán, au boicotat o sesiune de urgență a parlamentului, unde urma să aibă loc un vot crucial pentru includerea pe ordinea de zi legislativă a candidaturii Suediei pentru aderarea la NATO. Acest gest adâncește blocajul politic care durează deja de 18 luni și a stârnit nemulțumirea aliaților Ungariei, relatează El Pais.

Fidesz boicotează sesiunea de vot pentru aderarea Suediei la NATO

În iulie 2022, Fidesz a blocat candidatura Suediei, acuzând politicienii suedezi că au furnizat informații false cu privire la starea democrației din Ungaria. Cu toate acestea, presiunea crescândă din partea aliaților a determinat premierul Orbán să promită secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că va îndemna partidul său să ratifice candidatura „cu prima ocazie posibilă”.

Sesiunea parlamentului din această săptămână, în care se dorea introducerea pe ordinea de zi a votului pentru aderarea Suediei, a fost sabotată de absența parlamentarilor Fidesz, care dețin majoritatea absolută. Mai mulți ambasadori NATO, inclusiv ambasadorul american David Pressman, au exprimat frustrarea față de întârzierea procesului.

Aliații așteaptă ratificarea rapidă a aderării Suediei

Grupuri bipartizane de parlamentari americani au avertizat Ungaria că răbdarea lor se epuizează, subliniind importanța aderării Suediei la NATO pentru securitatea națională a Statelor Unite și a alianței în ansamblu. Senatorul american Ben Cardin a sugerat chiar impunerea de sancțiuni Ungariei și l-a catalogat pe Orbán drept „cel mai puțin fiabil membru al NATO”.

După votul favorabil din partea parlamentului Turciei în ianuarie, Ungaria rămâne singurul membru NATO care nu a aprobat aderarea Suediei. Ambii lideri – Orbán și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson – par implicați într-un impas, cu Fidesz cerând vizita lui Kristersson la Budapesta înainte de a lua în considerare votul. Cu toate acestea, liderul suedez a indicat că va face vizita doar după ratificarea aderării la NATO de către Ungaria.

Cu parlamentul Ungariei programat să se întrunească din nou pe 26 februarie, incertitudinea persistă cu privire la momentul ratificării aderării Suediei la NATO, iar presiunea internațională asupra Ungariei crește pe măsură ce alianța militară așteaptă o soluționare rapidă a situației.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.