ActualitateMediu

Beneficiile aduse de restaurarea râurilor europene

În Europa există peste un milion de baraje, iar deși majoritatea au un rol esențial în societate, mulțe dintre ele au fost lăsate în paragină. Din cauza acestor probleme de infrastructură, a luat amploare o inițiativă care vizează eliminarea resturilor secolului trecut, îmbunătățirea calității apei și oprirea declinului biodiversității.

Strategia Uniunii Europene de restaurare a râurilor

Uniunea Europeană își propune să redeschidă 25.000 km de râuri până în 2030, ceea ce implică eliminarea obstacolelor inutile precum barajele. În Estonia de exemplu, s-au obținut deja rezultate pozitive în urma acestor acțiuni.

Estonia își propune să reconecteze râurile prin „Legea de Restaurare a Naturii”, discutată la nivel european, ce are ca scop îmbunătățirea stării multor râuri care se află într-o stare precară.

Estonia a investit milioane de euro pentru a reconecta râurile, beneficiind de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, mai multe baraje învechite au fost eliminate din râul Pärnu.

În zona Sindi a fost demolat un baraj imens, în urmă cu câțiva ani, iar acum peisajul este transformat complet.

„În trecut, întregul râu era inaccesibil pentru oameni. Acum, avem o mulțime de sporturi acvatice și competiții la care toată lumea poate participa.”, a declarat Külli Tammur, manager de proiect pentru eliminarea barajului Sindi, potrivit EuroNews.

Această inițiativă a adus și o creștere economică în regiune, deoarece numărul populației crește, iar afacerile se dezvoltă în apropierea apelor.

Salvarea faunei și florei

Înlăturarea barajelor se resimte cel mai mult asupra faunei și florei locale. Deschiderea a 3.000 km de râuri în amonte a avut un impact semnificativ asupra aproximativ treizeci de specii de pești, inclusiv biban și lampreie.

Meelis Tambets, cercetător senior la Wildlife Estonia, afirmă că râurile au cunoscut o creștere semnificativă a populației de pești.

„Până acum, aveam doar pești migratori în avalul barajului, dar acum îi găsim pretutindeni în amonte. Aceasta este o veste bună atât pentru pescari, cât și pentru turism, contribuind în același timp la bunăstarea oamenilor!”, explică Tambets, conform aceleiași surse.

Cu toate că repopularea râurilor cu pește va necesita timp, unii pescari se implică activ pentru a sprijini acest proces adunând mii de pui de somon pentru a-i elibera în râul Pärnu.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.