Travel

BBC: Cele mai locuibile orașe din lume ale anului 2023

Orașe locuibile 2023. După criza pandemică, calitatea vieții este din nou în creștere în multe dintre orașele lumii. De fapt, gradul de trai în ansamblu a atins un nivel maxim din ultimii 15 ani, conform indicelui anual Global Liveability al Economist Intelligence Unit, care evaluează 173 de orașe în funcție de factori precum stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură, scrie BBC. Creșterea se datorează în mare parte câștigurilor în domeniul sănătății și educației din Asia, Orientul Mijlociu și Africa – chiar dacă scorurile de stabilitate au scăzut în general în fața tulburărilor civile pe fondul preocupărilor în creștere privind costul vieții la nivel mondial și a conflictelor continue în orașe precum Kiev. Sfârșitul restricțiilor pandemice din întreaga lume a îmbunătățit, de asemenea, scorurile în materie de cultură și mediu, pe măsură ce evenimentele și atracțiile au revenit. În timp ce un index poate pune cap la cap date despre ceea ce face un oraș să fie locuibil, oamenii care îl experimentează zi de zi sunt cei care pot vorbi cel mai bine despre cum este de fapt să trăiești acolo.

Cele mai locuibile orașe din lume ale anului 2023

  • Austria, Viena

Capitala Austriei nu este străină de locul numărul unu în ceea ce privește indicele de locuință, pierzându-și recunoașterea doar pentru scurt timp în 2021, când închiderile din cauza pandemiei au afectat muzeele și restaurantele sale. Cu scoruri perfecte la stabilitate, asistență medicală, educație și infrastructură, Viena este mai mult decât suma părților sale, potrivit rezidenților.

  • Australia, Melbourne

Atât Melbourne, cât și Sydney și-au recâștigat locul în clasamentul (al treilea și, respectiv, al patrulea) top 10 după ce au scăzut în indice în timpul pandemiei de coronavirus care a afectat sistemul de sănătate australian. Melbourne, în special, a obținut cel mai mare punctaj în ceea ce privește cultura și mediul din țară – trăsături de care locuitorii se bucură.

  • Canada, Vancouver

Trei orașe canadiene (inclusiv Calgary și Toronto) s-au clasat în top 10 în acest an, dar Vancouver s-a clasat cel mai sus (la locul cinci), asta datorită scorurilor sale superioare în materie de cultură și mediu – trăsături pe care locuitorii le indică în dragostea pentru orașul lor.

  • Japonia, Osaka

Singura țară asiatică care s-a clasat în top 10, Osaka a obținut un punctaj perfect de 100 la scorurile privind stabilitatea, asistența medicală și educația. Deoarece costul vieții continuă să pună o presiune asupra veniturilor multor gospodării din întreaga lume, accesibilitatea din Osaka este, de asemenea, un avantaj uriaș pentru rezidenți.

  • Noua Zeelandă, Auckland

La egalitate pe locul 10 cu Osaka, Auckland a urcat cu peste 25 de locuri față de anul trecut, în mare parte din cauza redeschiderii întârziate din cauza pandemiei, unde restricțiile și mandatele nu au fost complet ridicate până în septembrie 2022.

Pe lângă scorul său perfect în privința educației, orașul a avut, de asemenea, cel mai mare scor în cultură și mediu.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *