ActualitateTech

Bateriile de apă, o alternativă ieftină, reciclabilă și sigură

În ciuda faptului că apa și circuitele electrice nu se îmbină, se pare că bateriile ar putea beneficia de puțin H2O, pentru a crea o alternativă ieftină și mai sigură la litiu.

Apa, viitorul bateriilor

Înlocuind cu apă electrolitul chimic periculos folosit în bateriile comerciale, oamenii de știință au dezvoltat o „baterie de apă”, o alternativă mai sigură și mai ecologică ce rezolvă problemele cheie cu tehnologia emergentă.

„Bateriile de apă” sunt cunoscute formal sub numele de baterii metal-ion apos. Aceste dispozitive folosesc metale precum magneziul sau zincul, care sunt mai ieftine de asamblat și mai puțin toxice decât materialele utilizate în prezent în alte tipuri de baterii.

Cum funcționează?

Bateriile stochează energia prin crearea unui flux de electroni care se deplasează de la capătul pozitiv al bateriei (catodul) la capătul negativ (anodul). Ele consumă energie atunci când electronii curg în sens invers. Lichidul din baterie este acolo pentru a transfera electronii în ambele capete.

Într-o baterie de apă, lichidul electrolitic este apă cu câteva săruri adăugate, în loc de ceva precum acid sulfuric sau sare de litiu.

Echipa din spatele acestei invenții a găsit o modalitate de a împiedica aceste baterii de apă să se „scurteze”. Acest lucru se întâmplă atunci când creșteri metalice mici și spinoase numite dendrite se formează pe anodul metalic din interiorul unei baterii, spărgând compartimentele bateriei.

Deși noua tehnologie este puțin probabil să înlocuiască bateriile cu ioni de litiu în viitorul apropiat, cu mai multă cercetare și dezvoltare, „bateriile de apă” ar putea oferi o alternativă sigură la cele cu ioni de litiu într-un deceniu sau mai mult, spune coordonatorul proiectului, chimistul Tianyi Ma de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.