LifestylePiesa săptămânii

Back to 2000. Piesa săptămânii – B.U.G Mafia – Hai cu mine

Back to 2000. Săptămâna aceasta venim cu o recomandare 100% românească și clasică – B.U.G Mafia – Hai cu mine.

B.U.G. Mafia (o abreviere pentru „Bucharest Underground Mafia”), este o trupă de hip-hop românească din Pantelimon, București, considerată pe scară largă ca fiind una dintre trupele care au pus baza gangsta rap-ului din România, notează wikipedia.

Înființată în 1993 sub numele de Black Underground, formația sa inițială era formată din Vlad „Tataee” Irimia, Dragoș „Caddy” (prescurtare de la Cadillac) Vlad-Neagu și alți doi membri, D.D. și Mr.Nobody, care, până la sfârșitul anului părăsiseră deja de grup. Irimia și Vlad-Neagu, care la acea vreme erau încă adolescenți, elevi de liceu, lucrau de zor și aveau puține perspective profesionale pe cont propriu înainte de întâlnirea lor.

Grupul a cântat inițial ca duo prin București la balurile și petrecerile liceelor locale, în timp ce își analizau opțiunile pentru o carieră profesională în muzică și, după o serie de încercări relativ nereușite de a-și promova muzica în limba engleză, l-au recrutat pe Alin „Uzzi” Demeter în 1995 și au trecut în cele din urmă la a scrie în limba română.

De-a lungul anilor, grupul a fost supus unei controverse de lungă durată din cauza naturii explicite și conflictuale a versurilor lor. Concentrându-se pe subiecte precum clasa politică românească post-comunistă, sărăcia și criminalitatea din cartierele de locuințe construite în România în perioada comunistă sau ostilitatea lor recurentă față de Poliția Română, grupul a fost ulterior interzis de multe televiziuni de masă și de posturile de radio din România și chiar, uneori, au fost împiedicați să plece în turnee, petrecând o noapte în custodia poliției după primul lor concert din Drobeta-Turnu Severin în 1997.

Deși controversați în anii lor de început, lirismul lor a fost lăudat de o serie de personalități literare, precum Emil Brumaru și Mircea Cărtărescu.

În ciuda faptului că a fost produs în mod independent, cu un buget modest, pe parcursul a doar câteva luni în 1995, albumul lor de debut Mafia a însemnat nașterea gangsta rap-ului românesc și i-a impus pe scena hip hop emergentă la acea vreme în România. Se estimează că au vândut peste 1.150.000 de discuri.

 

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *