ActualitateArtă

Ayahuasca: Portalul artistic către lumi inefabile

Explorarea legăturii intime dintre substanța halucinogenă și creația artistică în operele expoziției Viziuni Șamanice este prezentată mai jos.

În inima Parisului, Muzeul Quai Branly găzduiește o expoziție captivantă ce aduce în prim-plan legătura surprinzătoare dintre ayahuasca, un preparat halucinogen ancestral, și creația artistică. Expoziția, intitulată „Viziuni Șamanice: Artele Ayahuasca în Amazonia Peruviană”, oferă privitorilor o incursiune unică în lumea viziunilor induse de această substanță, prezintă lucrările fascinante ale artistului peruan Pablo Amaringo și ale altor creatori inspirați de această experiență, relatează El Pais.

Ayahuasca: Între tradiție și controverse

În deceniul anilor 1980, Pablo Amaringo a transpus pe pânză viziunile uluitoare dobândite în urma consumului de ayahuasca, sub invitația antropologului columbian Luis Eduardo Lima. Aceste picturi, vibrant colorate, nu doar reflectau fauna și flora amazoniană, ci și palate cerești și creaturi mitologice. Expoziția de la Quai Branly aduce în prim-plan aceste opere și altele, investigând conexiunea dintre această substanță halucinogenă și procesul creativ.

Ayahuasca, obținută dintr-o liană și frunzele arbustului chacruna, este cunoscută pentru conținutul său de DMT, un compus psihedelic. Utilizată în scopuri rituale și de vindecare de către aproximativ o sută de comunități din pădurea tropicală amazoniană, ayahuasca a captat, de asemenea, atenția internațională, în special pentru cercetările privind potențialele beneficii terapeutice. Cu toate acestea, în Franța, băutura este interzisă, iar în Spania se află într-un limbo legal. În schimb, în Peru, ayahuasca a fost recunoscută ca parte a patrimoniului cultural național.

Ayahuasca în arta Shipibo-Konibo

Expoziția debutează cu două picturi murale realizate de femei din poporul amazonian Shipibo Konibo, reprezentând kené, modele geometrice cu semnificații profunde în cultura lor. Aceste modele, transmise de la mamă la fiică, sunt considerate parte integrantă a tradiției lor. Colectivul Shipibas Muralistas din Lima explică că aceste modele provin și din planta piri piri și din viziunile induse de ayahuasca, aducând în prim-plan conexiunea dintre artă și substanța sacră.

Arta ca reflex al globalizării Ayahuascăi

David Dupuis, antropolog și curator al expoziției, subliniază că subiectul ayahuascai stârnește pasiuni și opoziții, iar expoziția își propune să-l abordeze dintr-o perspectivă artistică. Lucrările expoziției dezvăluie modul în care kené, modelele tradiționale, au pătruns pe piața mondială de artă, având artiști precum Sara Flores, Chonon Bensho sau Celia Vasquez Yui, care expun acum la Paris.

Expoziția reflectă, de asemenea, impactul globalizării ayahuascai asupra artei, evidențiind creșterea turismului șamanic și transformările culturale și economice aduse de aceasta în regiunea Amazonului. Într-un amalgam de culori și viziuni, expoziția „Viziuni Șamanice” aduce în atenție modul în care substanța sacrală a influențat creativitatea artiștilor, transformându-i în mesageri ai lumii spirituale și tradițiilor lor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.