Mediu

Au început să crească flori în Antarctica din cauza încălzirii globale

Cercetătorii au observat că flori, mușchi și alge se răspândesc pe uscat într-un ritm neobișnuit de rapid, în timp ce cantitatea de gheață plutitoare de la suprafața mării a atins minime istorice.

Canicula din Antarctica omoară biodiversitatea

În 2022, oamenii de știință de la University of Washington (UW) au înregistrat cea mai mare caniculă înregistrată vreodată în Antarctica, iar în luna martie a aceluiași an, temperaturile din apropierea polului sud au fost cu 39°C mai ridicate decât normalul, timp de trei zile consecutive, atingând un vârf de -10 °C (14°F).

Acest fenomen demonstrează că Antarctica nu este imună la criza climatică, așa cum se credea anterior de unii cercetători. Însă, pentru a determina în ce măsură canicula recentă de la Polul Sud este atribuită schimbărilor climatice, echipa de la UW a utilizat o abordare bazată pe speculații.

Strategia folosită constă în „reconstituirea evenimentelor trecute și a evenimentelor sau scenariilor plauzibile din viitor” pentru a reproduce evenimentele climatice actuale.

Blanchard-Wrigglesworth, profesor al UW, a concluzionat că schimbările climatice din ultimul secol au amplificat canicula cu 2°C, iar o caniculă similară în 2096 ar putea fi cu încă 6°C mai caldă în raport cu 2022, adică cu 8°C mai caldă decât în 1922.

Antarctica și insulele sale sunt acoperite în mare parte de zăpadă și gheață permanentă, având doar o mică parte a terenului potrivită pentru creșterea plantelor precum iarba Antarctică (n.r.- Deschampsia antarctica) și pearlwort Antarctic (n.r.- Colobanthus quitensis).

Temperaturile mai ridicate din timpul primăverii și verii au permis acestor plante să prospere, având ratele de creștere mărite cu 20% între 2009 și 2018.

Până la sfârșitul secolului, cercetătorii prevăd o creștere de trei ori în mărime  a suprafeței de teren lipsită de gheață de pe Peninsula Antarctică, deschizând calea pentru dezvoltarea plantelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt îngrijorați că răspândirea vegetației în aceste zone ar putea duce la o „pierdere ireversibilă a biodiversității” în Antarctica și lucrează fără întrerupere pentru a înțelege habitatele trecute și actuale ale Antarcticii, astfel încât să le poată conserva pentru viitor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *