ActualitateTech

Au fost descoperite 7 posibile civilizații extraterestre de nivelul II pe Scara Kardashev

Astronomii au început căutarea de sfere Dyson și au detectat deja mai multe semnături tehnologice. Ei cred că identificarea acestor structuri ne va ajuta să descoperim civilizații semnificativ mai avansate.

În căutare de sfere Dyson

O sferă Dyson este un proiect de inginerie ipotetic pe care doar civilizațiile extrem de avansate ar putea să-l construiască. În acest sens, „avansat” înseamnă genul de pricepere tehnologică aproape de neînchipuit care ar permite unei civilizații să construiască o structură în jurul unei întregi stele.

Un grup de cercetători consideră că am detectat deja semnături tehnologice asociate cu sferele Dyson, lucru ce ne conduce la concluzia că suntem înconjurați de astfel de civilizații, potrivit phys.org.

O sferă ar permite exploatarea întregii energii a unei stele, putând fi construită numai de o civilizație care a atins deja nivelul II în Scara Kardashev.

O echipă de cercetători din Suedia, India, Marea Britanie și Statele Unite au dezvoltat o metodă de căutare a semnăturilor tehnologice ale sferelor Dyson pe care o numesc Proiectul Hephaistos.

Ei și-au publicat rezultatele în Revista Societății Astronomice Regale, într-un articol intitulat „Proiectul Hephaistos—II. Candidați pentru sfera Dyson din Gaia DR3, 2MASS și WISE”.

Autorul principal este Matías Suazo, student la doctorat în Departamentul de Fizică și Astronomie al Universității Uppsala din Suedia. Acesta este al doilea articol al său care prezintă Proiectul Hephaistos.

Echipa de cercetători a dezvoltat un program special care verifică toate datele acumulate pe parcursul studiului pentru stele ce emit radiații infraroșii în exces.

„O sferă Dyson ar emite căldură reziduală sub formă de radiații infraroșii în plus, în funcție de nivelul de finalizare a acesteia”, scriu Suazo și colegii săi.

După ce programul filtrează cele mai posibile variante, echipa supune lista de candidați unui examen suplimentar bazat pe factori precum emisiile H-alfa, variabilitatea optică și astrometria.

Într-un final, s-a ajuns la 368 de surse majore de radiații infraroșii, dintre care 361 proveneau din cauze naturale. Asta a lăsat doar șapte potențiale sfere Dyson din aproximativ 5 milioane de obiecte inițiale.

Acestea fiind spuse, cel mai probabil există cel puțin șapte civilizații semnificativ mai avansate decât noi.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.