Internațional

Armata nigeriană și-a format un cabinet alcătuit din 21 de persoane înainte de summitul ECOWAS

Înainte de summitul liderilor ECOWAS, armata nigeriană a organizat un cabinet de 21 de persoane, care vor ocupa rolul de miniștri în noul guvern, după ce liderii loviturii de stat au refuzat să se retragă, informează Al Jazeera.

Armata nigeriană refuză să se retragă

Armata nigeriană a ales 21 de persoane despre care spun că vor deveni miniștri într-un nou guvern, punând astfel presiune pe liderii ECOWAS înaintea summitului ce are în vedere luarea unei decizii cu privire la înlăturarea regimului militar.

Trei dintre generalii care au contribuit la lovitura de stat de pe 26 iulie, prin care a fost înlăturat președintele Mohamed Bazoum, au fost numiți miniștri ai apărării, internelor și sporturilor în cadrul guvernului.

Șefii de stat din cadrul Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) vor organiza joi un summit în Nigeria pentru a lua o decizie în privința revoluționarilor din Niger.

Ofițerii au respins ofertele diplomatice și au ignorat termenul limită de 6 august stabilit de ECOWAS pentru restabilirea regimului civil. Guvernele militare din Mali și Burkina Faso, țări vecine, au promis că vor trata orice intervenție militară în Niger ca pe o declarație de război împotriva lor.

Speranța unor posibile negocieri

Sanusi Lamido Sanusi, fost guvernator al băncii centrale din Niger, s-a întâlnit miercuri cu liderii loviturilor de stat în capitala Nigerului, Niamey, lucru ce dă speranța că vor exista negocieri în viitor, deși misiunile anterioare ale ECOWAS au fost respinse.

Sanusi s-a întâlnit cu președintele Nigeriei și președintele ECOWAS, Bola Tinubu, și a declarat presei nigeriene din Abuja că „intervențiile sunt în curs de desfășurare și vor continua”.

„Acesta este un moment pentru diplomația publică. Nu este o chestiune pe care să o lăsăm în seama guvernelor. Toți nigerienii, toți nigerienii trebuie să se implice pentru a găsi o soluție care să funcționeze pentru Africa, pentru Niger, pentru Nigeria și pentru umanitate”, a declarat Sanusi.

În momentul de față, Nigerul a fost suspendat din ECOWAS ca urmare a loviturii de stat militare, la fel ca și Burkina Faso, Guineea și Mali, după loviturile de stat care au avut loc în ultimii trei ani.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *