Internațional

Arheologii au dezvăluit de ce se tem să deschidă mormântul primului împărat al Chinei

Arheologii își dezvăluie teama de a deschide mormântul lui Qin Shi Huang. Motivele acestora variază de la capcane mortale la îngrijorări cu privire la afectarea integrității structurii, dacă ar excava cripta.

LIVING ERA BANNER

Descoperirea mausoleului lui Qin Shi Huang

Fermierii chinezi din provincia Shaanxi au dezgropat în 1974 o figură de lut, iar săpăturile ulterioare au scos la iveală o serie de gropi care adăposteau mii de statui de teracotă în mărime naturală, ce reprezentau soldați și cai de război. Această armată de teracotă avea ca scop protejarea mausoleului lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, care a domnit între anii 210 și 221 î.Hr.

După ce arheologii au explorat în amânunt necropola, mormântul împăratului a rămas neatins, învăluit în intrigi. Principalul motiv al acestei reticențe față de investigarea criptei constă în teama că săpăturile ar putea afecta integritatea structurii, putând duce la pierderea unor informații istorice neprețuite.

În prezent, singura modalitate de a accesa mormântul este apelarea la metode arheologice invazive, riscând daune ireparabile, având ca exemplu săpăturile dezastroase din anii 1970 ale orașului Troia, conduse de Heinrich Schliemann, care, din cauza lipsei de experiență, a șters aproape toate urmele orașului pe care urmărea să îl descopere. Arheologii sunt hotărâți să evite repetarea unor astfel de greșeli.

Comoara ascunsă în mormântul împăratului

Deschiderea mormântului prezintă și alte pericole chiar mai grave decât distrugerea criptei. Scrierile istoricului chinez Sima Qian, redactate la aproximativ un secol după moartea împăratului, dezvăluie că mormântul era prevăzut cu capcane menite să țină orice intrus la distanță de artefactele prețioase din interiorul mormântului.

„Meșteșugarii au fost însărcinați să confecționeze arcuri și săgeți menite să respingă orice intrus”, notează istoricul.

Deși aceste arme vechi de 2.000 de ani nu ar mai trebui să funcționeze în prezent, istoricul mai spune că cei care îndrăznesc să profaneze mormântul vor fi înecați în mercur lichid toxic. Inițial aceasta părea o amenințare fictivă, dar studiile științifice au demonstrat că nivelurile de mercur din jurul mormântului sunt semnificative.

„Este posibil ca mercurul extrem de volatil să se fi infiltrat prin fisurile care s-au dezvoltat în timp în structura mormântului, ceea ce consolidează relatările găsite în cronicile antice care susțin că mormântul nu a fost niciodată deschis sau jefuit”, este specificat într-o lucrare din 2020.

Mormântul lui Qin Shi Huang rămâne sigilat și inaccesibil, dar cercetătorii nu se vor opri din a încerca să îl acceseze.

Elixirul nemuririi

Qin Shi Huang și-a dedicat o mare parte din viața sa descoperirii unui elixir legendar al nemuririi. El a întreprins călătorii îndelungate în căutarea acestei poțiuni mitice. Împăratul a trimis o expediție pentru a localiza o insulă despre care se zvonea că ar deține cantități uriașe din acest elixir miraculos.

Considerându-se o divinitate și râvnind la viața veșnică, a recurs la consumul unui amestec de mercur, în speranța că acesta îi va conferi nemurirea. În mod ironic, această licoare i-a cauzat decesul, ducând la moartea sa la 50 de ani, după o domnie de 37 de ani.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *