Lifestyle

Arheologii au descoperit cum își răceau vinul legiunile romane stabilite pe Dunăre

Arheologul Piotr Dyczek, profesor la Centrul de Cercetare a Antichităților din Europa de Sud-Est de la Universitatea din Varșovia, a anunțat că a descoperit un frigider antic la un sit de excavare din apropierea orașului Svishtov, aflat pe Dunăre, potrivit unui raport al Science in Poland.

Romanii se foloseau de frigidere pentru a-și răci vinul

Tabăra romană de pe Dunăre, numită Novae, este plasată în nordul Bulgariei, aproape de orașul Svishtov. Aceasta a început să fie folosită de romani pe la mijlocul secolului I d.Hr., mai exact în anii 30 ai secolului al V-lea d.Hr.

Novae se întinde pe 17,99 hectare, fiind descoperite clădiri impunătoare, dintre care cea mai importantă este sediul taberei (principia), deși spitalul legionar (valetudinarium) și băile (thermae legionis) sunt la fel de impresionante.

De asemenea, a mai existat o așezare (canabae) în partea de vest a taberei și câte o necropolă în părțile de sud și de est. În perioada antică târzie, fortificațiile de la Novae au fost consolidate, iar o zonă suplimentară a fost atașată taberei pe partea de est, acoperind o suprafață de aproximativ 8 hectare. La acea vreme, atât soldații, cât și civilii locuiau în interiorul zidurilor. Urmele ultimei activități romane provin de la sfârșitul secolului al VI-lea.

În cadrul campaniei de săpături din acest an, arheologii au descoperit un complex de barăci militare din lemn și pământ asociate cu Legiunea VIII Augustus, în interiorul cărora echipa profesorului Piotr Dyczek a descoperit un container de depozitare a alimentelor, care servea drept frigider pentru soldați.

Legionarii se foloseau de cea mai veche fântână cunoscută din Novae, la care au atașat un sistem de apeducte realizate din țevi de ceramică și plumb pentru a-și răci vinul.

„Conducta de plumb se asigura că apa curgea de-a lungul laturii mai lungi a unui container ceramic. Acesta este un frigider antic, iar înăuntrul său erau fragmente de vase pentru băut vin, boluri și oase de animale.”, a explicat profesorul Dyczek.

Analizarea unui cuptor ceramic din secolul al IV-lea a adus o altă descoperire sub forma unui set de vase unice, care au atras în mod special atenția arheologilor. Profesorul Dyczek subliniază că setul va putea fi datat cu precizie, astfel încheind discuțiile neîncetate ale experților cu privire la cronologia și originea acestor vase rare.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *