Mediu

Apele oceanelor se înverzesc din cauza încălzirii globale

Aproximativ 56% din oceanele lumii și-au schimbat culoarea în ultimii 20 de ani, din cauza încălzirii globale.

Încălzirea globală înverzește apele oceanelor

Majoritatea persoanelor sunt deja conștiente de modul în care se manifestă schimbările climatice în natură, dar câteodată acestea sunt mult mai vizibile în anumite medii. De exemplu, schimbarea culorii oceanelor a fost sesizată de revista științifică Nature în multe părți ale lumii.

Culoarea oceanelor se schimbă din albastru în verde, iar acest lucru ar putea fi cauzat de schimbările climatice. Suprafața totală a oceanelor care s-a înverzit este mai mare decât suprafața totală a uscatului de pe Pământ, acest lucru putând fi observat mai ales în regiunile oceanice din apropierea ecuatorului.

Schimbarea culorii se datorează prezenței sporite a planctonului, un organism marin omniprezent, cauzată de temperaturile crescute ale apelor. Oceanele absorb aproximativ 90% din căldura captată de gazele cu efect de seră, iar atunci când acestea încep să se încălzească, consecințele vor fi grave atât pe mare, cât și pe uscat.

Nivelul mărilor a început deja să crească din cauza topirii ghețarilor, lucru ce duce la scăderea nivelului de oxigen din oceane și la moartea peștilor pe scară largă. Potrivit oamenilor de știință, este din ce în ce mai dificil pentru Pământ să stabilizeze cantitățile de energie care intră și ies din sistemul său.

Experții care au condus cercetările privind culoarea oceanelor au explicat că: ce se întâmplă nu este surprinzător, ci înspăimântător. Iar aceste schimbări sunt în concordanță cu schimbările climatice provocate de om”.

Impactul modificării culorii asupra ecosistemelor marine nu a fost încă studiat pe deplin. Este însă clar că nu va fi benefic deoarece deși planctonii sunt esențiali pentru existența și supraviețuirea lanțului trofic marin, modificarea cantității de plancton poate schimba capacitatea oceanelor de a absorbi carbonul.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *