ActualitateMediu

Amprenta de carbon a armatei SUA: O realitate incontestabilă

Impactul ecologic al mașinăriei militare americane și provocările în reducerea amprentei de carbon reprezintă o provocare incontestabilă.

Armata americană, considerată „elefantul din cameră” în contextul schimbărilor climatice, generează o amprentă de carbon devastatoare, depășind emisiile a unor țări întregi. Cu toate acestea, această problemă majoră este adesea evitată și trecută cu vederea, relatează Al Jazeera.

Un raport recent, susținut de două studii din 2019, dezvăluie că armata americană este cel mai mare consumator instituțional de hidrocarburi din lume, producând mai multe emisii decât națiuni întregi precum Portugalia și Danemarca. Cu toate acestea, raportarea emisiilor militare rămâne opțională, iar această instituție masivă a fost scutită de obligațiile impuse de Protocolul de la Kyoto și a continuat să funcționeze într-un mod relativ invizibil.

Expertul în probleme militare și autorul cărții „Base Nation: How US Military Bases Abroad Harm America and the World”, David Vine, subliniază că armata acționează cu o „mantie a invizibilității”, deși are un istoric de daune semnificative aduse mediului.

Emisiile militare americane: O amenințare ecodiversă

Armata americană, cu peste 750 de baze militare în aproximativ 80 de țări, reprezintă o prezență imensă în lume, depășind orice altă forță militară. Cheltuielile sale au atins aproape 877 de miliarde de dolari în 2022, reprezentând aproape 40% din totalul cheltuielilor militare globale.

Impactul asupra mediului nu se rezumă doar la emisii de carbon. Raportul Climate and Community Project (CCP) și Common Wealth indică faptul că armata este unul dintre cei mai mari consumatori de combustibil din lume, reprezentând 5,5% din emisiile globale. Acest procentaj depășește de două ori contribuția aviației civile la schimbările climatice.

Raportul evidențiază că, în ciuda creșterii conștientizării asupra problemelor climatice, emisiile armatei americane au crescut constant de-a lungul decadelor. Consumul de combustibil a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 269,230 de barili de petrol pe zi în 2017.

Ecourile ecologice ale expansiunii militare

Nu doar emisiile de carbon, ci și expansiunea militară a avut un impact semnificativ asupra calității aerului, biodiversității și sănătății populațiilor locale din jurul bazelor militare. De la testele nucleare în Insulele Marshall la consecințele războiului împotriva terorismului în Irak și Afganistan, armata americană a lăsat o moștenire de daune ecologice și probleme de sănătate.

În contextul schimbărilor climatice, liderii mondiali discută la COP28 din Dubai. Cu toate acestea, există puține semne că emisiile militare vor fi obligatorii în eforturile de decarbonizare. Chiar și în condițiile unei strategii recente a armatei SUA de a ajunge la zero emisii nete până în 2050, există îndoieli cu privire la fezabilitatea decarbonizării avioanelor de luptă, care implică investiții masive și lanțuri de aprovizionare extinse.

În concluzie, „elefantul din cameră” al emisiilor militare este o problemă crucială, iar necesitatea includerii acestora în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice devine tot mai evidentă. Este esențială conștientizarea publicului și presiunea pentru responsabilizarea armatei americane în privința impactului său asupra mediului, într-o lume în care schimbările climatice reprezintă o amenințare globală urgentă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.