ActualitateInternațional

Alcatrazul lui Bukele și războiul împotriva criminalității în El Salvador

Centrul de detenție pentru terorism, mega-închisoarea inaugurată de președintele Bukele, devine simbol al luptei împotriva bandelor și obține popularitate în timpul alegerilor.

Președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a creat un Centru de detenție pentru terorism (Cecot) de maximă securitate, adesea comparat cu Alcatrazul, pentru a înăbuși violența generată de cele două bande principale, Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18. Inaugurată acum un an, această închisoare, considerată simbolul războiului împotriva bandelor, a atras atenția asupra metodelor dure ale președintelui în combaterea criminalității în țară, relateaza El Pais.

Inaugurarea Cecot, o lovitură în războiul împotriva bandelor

În interiorul mega-închisorii, cunoscută și ca „Alcatrazul Americii Centrale”, deținuții trăiesc într-un mediu de maximă securitate, unde lumina artificială străbate celulele și curtea interioară 24 de ore pe zi. O descriere detaliată a vieții din închisoare arată că aceștia sunt supravegheați de camere cu circuit închis, își desfășoară activitățile cotidiene într-un regim strict de securitate, iar ieșirile sunt limitate la maximum 30 de minute pe zi, fiind însoțiți de polițiști înarmați.

„Este imposibil să evadezi. Acești psihopați își vor petrece întreaga viață aici, în spatele gratiilor”, a declarat directorul închisorii, subliniind determinarea guvernului de a menține ordinea și de a eradica violența în țară. În contextul luptei împotriva bandelor, președintele Bukele a luat măsuri drastice, arestând peste 70.000 de persoane și închizând tinerii din cartierele considerate focare ale criminalității.

Impactul asupra societății și rezultatele politice

Popularitatea crescândă a lui Nayib Bukele a fost evidentă în rezultatele recentelor alegeri prezidențiale, unde a obținut impresionante 85% din voturi, asigurându-și astfel un nou mandat de cinci ani. Cu o opoziție slăbită și o țară ușurată de decenii de violență, Bukele a consolidat puterea și a devenit un lider cu tendințe autoritare.

Cu o capacitate de 40.000 de persoane, Centrul de detenție pentru terorism se dovedește a fi un simbol al schimbărilor dramatice din El Salvador, devenind un instrument-cheie în politica lui Bukele de a reduce dramatic rata omuciderilor în țară. Cu toate acestea, criticii avertizează asupra riscului de a aluneca în autoritarism, subliniind controlul tot mai strâns al președintelui asupra sistemului judiciar și forțelor armate.

Închisoarea, cu atmosfera sa distopică și senzația de impenetrabilitate, reflectă personalitatea președintelui și abordarea sa neînduplecată în fața criminalității. Cu numai un an de la inaugurare, Cecot rămâne un subiect controversat, atât în interiorul țării, cât și în comunitatea internațională, dezbaterile privind eficacitatea și consecințele sale continuând să fie intense.

 

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.