ActualitateSănătate

Africa: Noul vaccin împotriva malariei are potențialul de a salva mii de copii

Experții consideră că noul vaccin reprezintă un pas important în lupta împotriva malariei, deși nu este o soluție miraculoasă pentru eradicarea bolii, relatează El Pais.

În fiecare an, în țările africane endemice de malarie, se nasc 25 de milioane de copii, dintre care jumătate de milion mor anual din cauza acestei boli transmise de țânțari.

În octombrie 2021, a fost aprobat un vaccin cu patru doze care poate reduce boala simptomatică cu 75%, dar producția sa este încetinită, iar serul este limitat în prezent la aproximativ 18 milioane de injecții anuale, ceea ce înseamnă că doar 4,5 milioane de copii pot primi complet vaccinarea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat săptămâna aceasta un al doilea medicament mai ieftin, dar cu o eficacitate similară, care poate elimina această problemă, astfel încât vaccinările să poată ajunge la majoritatea copiilor africani care au nevoie de ele.

Noul vaccin împotriva malariei: Producție la scară mare și speranță pentru Africa

Noul medicament, denumit R21/Matrix-M, a fost dezvoltat de Universitatea Oxford și va fi produs de Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.

În vara anului 2024, se așteaptă ca primele fiole să iasă din fabrică, care are capacitatea de a produce 100 de milioane de doze pe an și poate ajunge la 200 de milioane. CEO-ul companiei, Adar Poonawalla, crede că până la sfârșitul anului 2024 nu va mai exista un „dezechilibru între cerere și ofertă”.

Principalul avantaj al producției sale, explică Regina Rabinovich, directorul Malaria Elimination Initiative la Institutul ISGlobal de Sănătate, este că folosește un adjuvant (n.r.- substanță care îmbunătățește răspunsul imun) mai ușor de obținut și necesită mai puțin din ingredientul activ principal pentru a obține un răspuns foarte similar cu primul vaccin recomandat de OMS, Mosquirix, produs de GSK.

Acest lucru va reduce prețul său. În timp ce costul dozei GSK este de 6,90 € ($7,26), noul vaccin va costa între 2 și 4 € ($2,10 și $4,20), aproximativ jumătate, ceea ce îl face mai accesibil pentru implementare, reprezentând un salt imens în protecția împotriva parazitului Plasmodium falciparum, cel mai agresiv și răspândit în Africa, cauzând 90% din decesele din cauza malariei.

Experții speră că noul medicament va contribui la continuarea reducerii numărului de decese cauzate de această boală, care scăzuse în ultimele decenii, dar a crescut în 2020 ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Conform celor mai recente date disponibile, în 2021 s-a estimat că vor exista 247 de milioane de cazuri și că 619.000 de persoane vor muri din cauza malariei la nivel mondial. Cu toate că este o reducere de 6.000 de decese față de anul anterior, cifra este considerabil mai mare decât cele 568.000 estimate în 2019.

Vaccinurile împotriva malariei, un pas crucial în lupta împotriva bolii, dar nu o soluție miraculoasă

Recomandarea OMS pentru noul vaccin va permite țărilor care au nevoie de el să îl adopte mai rapid, iar acesta este „foarte bună”, în cuvintele lui Quique Bassat, cercetător ICREA la ISGlobal și director al programului de Malarie și Boli Parazitare Neglijate.

„Cele două vaccinuri nu concurează între ele, sunt complementare. Și au adjuvanți diferiți, astfel încât producerea unuia nu interferează cu producția celuilalt”, subliniază el. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu reprezintă „o soluție miraculoasă împotriva bolii”.

Experții au repetat acest mesaj de când au fost observate rezultatele ambelor medicamente. Deși cazurile clinice au fost reduse cu 75% în studii, cifra scade la aproximativ 29% în cazurile grave. Studiile nu au cuantificat reducerea potențială a mortalității, dar se estimează că pentru fiecare 200 de copii poate fi evitat cel puțin un deces.

Acest lucru va fi vizibil în lumea reală atunci când programul de vaccinare, care este în mare parte implementat cu finanțare din partea alianței internaționale GAVI, va funcționa la capacitate maximă.

Rabinovich subliniază că reducerea cazurilor simptomatice ca rezultat al vaccinării va reduce și povara de îngrijire în sistemele de sănătate extrem de afectate, cum ar fi cele din țările africane endemice de malarie.

„Acest lucru va permite lucrătorilor din domeniul sănătății să aibă mai multă grijă de copiii care dezvoltă boala. Va exista un beneficiu direct și unul indirect odată cu implementarea vaccinurilor”, explică ea.

Așadar, noul vaccin reprezintă o speranță reală pentru mii de copii din Africa, aducând promisiunea unei lupte mai eficiente împotriva malariei.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *