ActualitateSănătate

Adulții cu ADHD sunt mai predispuși la demență

Un nou studiu arată că adulții diagnosticați cu tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) au aproape de trei ori mai multe șanse să dezvolte demență, potrivit unui studiu recent care a examinat 109.218 adulți cu și fără această afecțiune pe parcursul a 17 ani.

Adulții cu ADHD, predispuși să sufere de demență

Oamenii de știință de la instituții din Israel și SUA au descoperit că 13,2% dintre participanții cu ADHD au dezvoltat demență în cursul studiului, în comparație cu 7% dintre cei fără diagnostic de ADHD.

După ajustarea pentru alți factori potențiali, precum problemele cardiace, și calcularea unui raport de risc care ține cont și de viteza cu care a apărut demența, concluzia a fost că persoanele cu ADHD sunt de 2,77 ori mai predispuse să dezvolte afecțiuni de demență, inclusiv boala Alzheimer.

Pe lângă faptul că oferă o nouă perspectivă asupra mecanismelor neurologice care ar putea declanșa demența, studiul ajută și la identificarea mai multor persoane care ar putea fi expuse unui risc crescut, astfel încât să se poată lua măsuri de precauție.

„Dacă aflăm că adulții cu ADHD sunt expuși unui risc crescut de demență și că medicamentele și/sau schimbările de stil de viață pot influența acest lucru, rezultatele studiului pot fi folosite pentru a informa mai bine asistenții medicali și clinicienii”, afirmă neurologul Michal Schnaider Beeri de la Universitatea Rutgers, potrivit ScienceAlert.

Peste 3% dintre adulții din SUA sunt diagnosticați cu ADHD. Această afecțiune afectează atenția, mișcarea și controlul impulsurilor, iar cercetătorii sugerează că procesele neurologice conexe ar putea influența capacitatea creierului de a se proteja împotriva declinului cognitiv la vârsta înaintată.

Nu există suficiente date

Deși datele nu sunt suficiente pentru a demonstra că ADHD cauzează direct demența, acestea sugerează puternic existența unei conexiuni între cele două, iar ca urmare, este importantă monitorizarea adulților pentru detectarea din timp a simptomele tulburării.

„Simptomele deficitului de atenție și hiperactivitate la vârsta înaintată nu ar trebui ignorate și ar trebui discutate cu medicii”, spune Stephen Levine, un specialist în sănătate publică de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Haifa din Israel, conform aceleiași surse.

Tratamentele pentru ADHD variază în funcție de persoană și vârstă, dar adesea se utilizează o combinație de medicamente și terapie comportamentală. În acest studiu, persoanele cu ADHD care au luat și psihostimulante nu au prezentat un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență la bătrânețe.

Acest lucru sugerează că este posibil ca anumite modificări ale tratamentelor pentru ADHD să reducă riscul de demență, dar este necesară cercetare mai detaliată pe un eșantion mare de persoane pentru a se afla sigur. Studiul complet a fost publicat în JAMA Network Open.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.