ActualitateLifestyle

ADN-ul de Neanderthal influențează modul în care percepem durerea

ADN-ul de Neanderthal ar putea influența modul în care percepem durerea, conform unui studiu recent. Cercetătorii au examinat mostre genetice de la peste 7.000 de persoane și au identificat trei gene moștenite de la Neanderthali care cresc sensibilitatea la durere.

Cum influențează ADN-ul de Neanderthal modul în care percepem durerea

ADN-ul de Neanderthal poate amplifica sensibilitatea la durere a persoanelor care îl posedă în proporții semnificative, fiind cel mai prezente în populațiile cu origini nativ-americane, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Communications Biology.

Studiul s-a concentrat pe trei variante ale genei SCN9A, care codifică o proteină responsabilă cu transportul sodiului în celule și ajută la transmiterea semnalelor nervoase care detectează durerea. Persoanele care au una dintre cele trei variante sunt mai sensibile la durerea provocată de înțeparea cu un obiect ascuțit, dar nu la durerea cauzată de căldură sau presiune.

Cercetătorul principal al studiului, Pierre Faux, genetician la Institutul Național Francez pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, a explicat că în 2020, un alt grup de cercetători a legat aceste gene de Neanderthal de o sensibilitate crescută la durere în rândul persoanelor de origine europeană.

Testările pe populațiile latino-americane

Noul studiu a dezvoltat pe baza acestor constatări, analizând populațiile latino-americane și demonstrând că genele de Neanderthal sunt mai răspândite în rândul persoanelor cu origini nativ-americane. De asemenea, cercetarea a identificat tipurile de durere influențate de aceste gene.

Pentru a efectua această cercetare, oamenii de știință au analizat mostre genetice colectate de la peste 5.900 de persoane din țări precum Brazilia, Chile, Columbia, Mexic și Peru. Aceste mostre au dezvăluit că aproximativ 30% dintre participanți aveau o variantă a genei SCN9A numită D1908G, în timp ce aproximativ 13% aveau celelalte două variante genetice, V991L și M932L, care erau adesea moștenite împreună.

Rezultatele au arătat că participanții din Peru, cu o proporție semnificativ mai mare de origini nativ-americane, erau cei mai predispuși să aibă aceste gene de Neanderthal. În schimb, cei recrutați din Brazilia, cu o proporție mai mică de origini nativ-americane, aveau cea mai scăzută probabilitate de a moșteni astfel de gene.

Această descoperire ridică întrebări legate de încrucișarea dintre oamenii moderni și Neanderthali acum aproximativ 50.000-70.000 de ani și de modul în care aceste variante genetice au fost transmise în populațiile cu origini nativ-americane. Mai mult decât atât, oamenii de știință au aflat în urma testării pe voluntari, că ADN-ul de Neanderthal influențează sensibilitatea la durere în cazul înțepăturilor cu obiecte ascuțite.

Aceste constatări oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care moștenirea genetică a omului de Neanderthal poate influența sănătatea și sensibilitatea la durere a populațiilor actuale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *