ActualitateFotbalSport

Adio, Franz Beckenbauer! Încă o legendă a fotbalului s-a stins din viață

Duminică, 8 ianuarie 2024, Franz Beckenbauer, fotbalistul legendă al Germaniei și supranumit „Kaiser Franz” (n.r împăratul) pentru valoarea sa excepțională, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Beckenbauer rămâne unul dintre cele mai sonore nume din istoria fotbalului german, atingând gloria în fiecare aspect al acestui sport iubit.

Legenda fotbalului german și-a petrecut ultimele zile din 2023 în spital, unde „judecata și memoria i-au fost afectate”, conform anunțului publicat de Der Spiegel.

Familia lui a făcut anunțul tragic al morții, declarând: „Cu profundă tristețe, anunțăm că a murit în somn, duminică, înconjurat de familia lui. Vă rugăm să îl plângeți în tăcere și să vă abțineți de la întrebări.”

Moartea lui Franz Beckenbauer marchează pierderea unei figuri legendare a fotbalului mondial și aduce tristețe în inimile fanilor din întreaga lume.

Franz Beckenbauer, „arhitectul” triumfului german în fotbal. De unde provine porecla de „împăratul?”

În 1968, Franz Beckenbauer și-a câștigat o poreclă care avea să devină sinonimă cu gloria sa în lumea fotbalului – „Der Kaiser” („împăratul”). Povestea acestei porecle are origini fascinante, și anume într-un amical al echipei Bayern la Viena.

Se spune că fotografia lui Beckenbauer alături de o statuie a împăratului austriac Franz I a stârnit atenția presei. Un articol semnat de Sepp Graf, care menționa „Fußball-Kaiser” („împăratul fotbalului”) în referire la Beckenbauer, a contribuit la răspândirea rapidă a poreclei în presă și printre suporteri.

Există, totuși, o altă versiune a povestirii, prezentată de săptămânalul Welt am Sonntag. După primul triumf al lui Bayern în Bundesliga în 1969, tabloidul Bild l-a numit pe Beckenbauer, pentru a treia oară consecutiv, cel mai bun jucător din campionat, denumindu-l „Kaiser der Nation” („împăratul națiunii”).

Porecla a căpătat și mai multă greutate după finala Cupei Germaniei din 1969, când Beckenbauer a câștigat duelul cu Reinhard Libuda, cunoscut sub numele de König von Westfalen (Regele Westfaliei). Prin urmare, presa a ales să îl numească pe mijlocașul munchenez „Kaiser”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.