ActualitateSănătate

ADHD-ul poate fi identificat de către inteligența artificială

Primul studiu de acest gen, publicat pe Medical Express, sugerează că inteligența artificială poate detecta tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD-ul). Cercetătorii au identificat diferențe semnificative la persoanele afectate de această tulburare neurologică, iar A.I. (n.r inteligența artificială) a reușit să identifice markerii biochimici relevanți.

Echipa de cercetare a inițiat studiul cu un grup de peste 1.700 de persoane, incluzând adolescenți cu și fără ADHD. Ulterior, valorile obținute au fost utilizate pentru a antrena un model de învățare a inteligenței artificiale (A.I.), care a fost testat pe 333 de pacienți, dintre care 193 au fost diagnosticați cu ADHD.

A.I. a analizat scanările RMN ale creierului, comparând pacienții cu și fără tulburare ADHD, iar diagnosticul a fost stabilit prin evaluarea Brief Problem Monitor, un instrument de evaluare. Rezultatele au indicat că pacienții cu ADHD prezentau valori mai ridicate în tracturile substanței albe, diferențe care nu au fost observate anterior la acest nivel de detaliu.

Ce este ADHD-ul?

Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate (ADHD) este o condiție neurobiologică care afectează copii și adulți. Această tulburare se manifestă prin dificultăți în menținerea atenției, impulsivitate și hiperactivitate.

Simptome și diagnostic

Principalul triadă de simptome ADHD constă în dificultăți de atenție, impulsivitate și hiperactivitate. Copiii pot fi diagnosticați cu unul dintre cele trei subtipuri de ADHD: predominant inatent, predominant hiperactiv-impulsiv sau combinat. La adulți, simptomele pot fi mai subtile, dar totuși semnificative.

Diagnosticul ADHD este realizat de obicei printr-o evaluare atentă a comportamentului și istoricului medical al persoanei în cauză. Acest proces implică adesea părinții, profesorii și alte persoane relevante din viața individului.

Cauze și factori de risc

Cauzele ADHD sunt complexe și implicate. Se pare că există o componentă genetică, deoarece copiii cu părinți care au ADHD au un risc crescut de a dezvolta tulburarea. Factori de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, pot contribui, de asemenea, la apariția ADHD.

ADHD-ul. Gestionarea și tratament

Tratamentul ADHD implică adesea o abordare multidisciplinară. Terapia comportamentală și consilierea pot fi eficiente pentru a învăța strategii de gestionare a comportamentului. Medicamentele, cum ar fi stimulantele și nonstimulantele, pot fi prescrise în funcție de nevoile individuale.

Impactul ADHD în viața cotidiană

ADHD poate afecta multiple aspecte ale vieții, inclusiv performanța școlară, relațiile interpersonale și funcționarea în mediul de muncă. Cu toate acestea, cu gestionarea adecvată și sprijin, persoanele cu ADHD pot atinge succesul în diverse domenii ale vieții.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.