Justiție

Acum știi. Ce drepturi europene ai dacă îți întârzie trenul?

Dacă locuiești în România, cu siguranță ți-a întârziat trenul. La capitolul acesta stăm excelent de prost. Așadar, dacă nu știai, ca și în cazul unui zbor care întârzie sau este anulat, ai câteva drepturi pe care probabil nu le știi.

LIVING ERA BANNER

Ce drepturi europene ai dacă îți întârzie trenul?

În România, în anul 2022, trenurile au întârziat peste 4,3 milioane de minute. Așa cum notam mai sus, există anumite reguli europene pentru drepturile consumatorilor, transmite Vlad Gheorghe, europarlamentar USR.

Așadar, dacă îți întârzie trenul peste 60 de minute, pe lângă rambursarea biletului, ai dreptul să primești 25% din prețul biletului, drept compensație. Dacă-ți întârzie peste două ore, atunci mai poți primi 50% din valoarea biletului, tot cu titlu de compensație.

Pe lângă aceste compensații, mai ai dreptul, bineînțeles, să ajungi la destinație. Pentru că dacă trenul se anulează sau dacă pierzi conexiuni sau oportunități pentru că trenul întârzie prea mult, ai dreptul să-ți găsești singur modalități de a ajunge la destinația respectivă, iar mai apoi, compania de transport, în cauză CFR, poate să-ți ramburseze costurile rezonabile ale călătoriei respective.

În doar 5 zile, trenurile din România au întârziat aproape 40 de zile

Călătorii suferă din cauza întârzierilor trenurilor. În doar cinci zile, s-au acumulat întârzieri de peste 39 de zile!

„Din informațiile obținute de Observator, în ultimele 5 zile au fost înregistrate peste 18.000 de minute întârziere din cauza defectării unor vagoane și locomotive, dar și din lipsa unor garnituri.

În același timp, călătorii au așteptat mai bine de 28.000 de minute în gări și trenuri din cauza infrastructurii feroviare. Aici ne referim la instalații și la întârzierile generate de restricțiile de viteză sau de accidentele care au avut loc pe calea ferată.

Nu în ultimul rând, în ultimele 5 zile au fost înregistrate peste 10.000 de minute de întârziere din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Dacă tragem linie, ajungem la 50.000 de minute de întârziere în doar 5 zile,” transmite Greta Neagu, reporter.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *