Internațional

Actul care le permite americanilor să comită crime de război. Cum este luată peste picior Curtea Penală Internațională de guvernul american

invasion-act

În ciuda faptului că documentul asupra căruia se detaliază în articol nu este ceva secret, multe persoane au uitat de acest exemplu al complexului de superioritate american.

Statutul de la Roma

Curtea Penală Internațională sau Tribunalul Penal Internațional are sediul localizat în Haga, Țările de Jos, având ca scop judecarea persoanelor care au comis genocide, crime de război, crime împotriva umanității și crima de agresiune. Ea a fost întemeiată prin Statutul de la Roma în 1998, din care fac parte 123 de țări, însă 7 state s-au opus acestui tratat, mai exact: China, Irak, Israel, Libia, Qatar, Yemen și SUA.

Statele Unite au considerat Tribunalul Penal Internațional ca fiind „neconstituțional”, deoarece legea americană prevede existența unei singure Curți Supreme, motiv pentru care în 2002 președintele american George Bush a semnat actul de „Protejare a militarilor americani”, supranumit actul „Invaziei de la Haga”.

Documentul a avut ca scop intimidarea țărilor care au fost de acord cu înființarea Curții Penale Internaționale și prevede folosirea de forțe armate pentru eliberarea cetațenilor americanii reținuți de Haga. De asemenea, odată cu semnarea actului, americanii au încetat să mai ofere ajutoare militare statelor care au ratificat Statutul de la Roma, exceptând membrii NATO, alți aliați considerați „importanți”, Taiwan și țări care au fost de acord să nu trimită cetățenii americani către CPI.

Armele de distrugere în masă

Coincidența face că americanii au adoptat acest act cu un an înainte de a invada Irakul în 2003 pentru a distruge regimul dictatorial al lui Saddam Hussein și armele de distrugere în masă pe care acesta le-ar fi ascuns, însă milioane de irakieni au fost omorâți degeaba. După „eliberarea” țării s-a constatat că Irakul nu se afla niciodată în posesia unor astfel de arme.

Genocidul comis până în prezent de SUA în orientul mijlociu a rămas nepedepsit deoarece americanii sunt deasupra legii și au numit CPI ca fiind neconstituțională, dar după aceeași logică SUA nu ar fi trebuit să participe la Tribunalul Militar Internațional pentru Orientul Îndepărtat, procesele de la Nuremberg și tribunalele pentru fosta Iugoslavie sau Rwanda.

Instituția Brookings, un grup de cercetare american fondat în 1916, susține că actul „Invaziei de la Haga” răcește eforturile Statelor Unite de a susține CPI în Ucraina, iar documentul este considerat de Coaliția pentru Curtea Penală Internațională ca fiind o „opoziție simbolică periculoasă față de justiția penală internațională”.

Imparțialitatea CPI, pusă sub semnul întrebării

În luna aprilie a acestui an s-a speculat că Rusia ar intenționa să implementeze o lege similară care să respingă autoritatea CPI pentru a proteja libertatea lui Vladimir Putin, pe care Curtea Penală Internațională îl acuză că a comis crime de război în Ucraina. Ciudat este însă că Haga nu a luat măsuri similare și pentru George Bush care încă este implicat în politica americană.

Tribunalul Penal Internațional a mai fost acuzat că duce lipsă de imparțialitate față de Africa, în 2014, după ce CPI ar fi arestat numai lideri africani de la punerea sa în efect în 2002. Până în prezent, toate cele 44 de persoane puse sub acuzare de instanță au fost africane. În ultimii ani, CPI a deschis anchete în cazuri din afara Africii, inclusiv din Afganistan, Georgia și teritoriile palestiniene.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *