ActualitateInternaționalMediu

A fost înregistrată o creștere record a nivelurilor de CO2

Experții emit avertismente după ce au constatat că media globală de CO2 în luna martie a fost cu 4.7 ppm mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cel mai mare salt înregistrat vreodată în cantitatea de dioxid de carbon încărcat în atmosfera Pământului tocmai a avut loc, conform cercetătorilor care monitorizează acumularea constantă a gazului ce încălzește planeta.

Niveluri record de CO2

Concentrația medie globală de dioxid de carbon în luna martie a acestui an a fost cu 4.7 părți per milion (sau ppm) mai mare decât în luna martie a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere record a nivelurilor de CO2 pe parcursul unei perioade de numai 12 luni.

„Este alarmant să vedem ritmul creșterii în primele patru luni ale acestui an, care este, de asemenea, un record”, a declarat Ralph Keeling, directorul Programului CO2 la Institutul de Oceanografie Scripps al UC San Diego, conform The Guardian. „Nu doar că rupem recorduri în concentrațiile de CO2, ci și recordul în cât de rapid se măresc acestea”.

Creșterea a fost stimulată, spun oamenii de știință, de evenimentul periodic climatic El Niño, care acum e slăbit, precum și de cantitățile continue și crescânde de gaze cu efect de seră eliminate în atmosferă din cauza arderii combustibililor fosili și defrișării.

Creșterea anuală anterioară a recordului de CO2 a avut loc în 2016, în mijlocul altui eveniment El Niño, care cauzează temporar o creștere bruscă a temperaturilor globale. Este posibil ca totul să revină la normal după încheierea acestui ultim El Niño, dar Kneeling nu crede că ăsta este un motiv să fim confortabili.

„Ritmul creșterii va scădea aproape cu siguranță, dar pentru a stabiliza clima, trebuie să scadă nivelul de CO2”, a spus el. „Clar, asta nu se întâmplă. Activitatea umană a făcut ca nivelul de CO2 să crească vertiginos. Mă întristează mai mult decât orice. Este trist ce facem”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.