Ce se mai întâmplă în lume?

A fost descoperită o construcție de lemn ce precede existența Homo sapiens

Un nou studiu arheologic a dezvăluit cea mai veche dovadă a utilizării lemnului pentru construirea de structuri, veche de aproape jumătate de milion de ani. Această descoperire sugerează că strămoșii noștri au dezvoltat abilitățile de construire și utilizare a uneltelor mult mai timpuriu decât se credea anterior.

Cea mai veche construcție de lemn descoperită, are jumătate de milion de ani

Cercetarea a avut loc la situl arheologic Cascada Kalambo din Zambia, unde arheologii au găsit doi bușteni uniți într-o formă aproape asemănătoare unei cruci. Ceea ce a atras atenția cercetătorilor au fost urmele clare de tăieturi de unelte din piatră găsite pe lemn, indicând că acești oameni preistorici au tăiat și au prelucrat în mod deliberat lemnul pentru a construi această structură.

Scopul exact al acesteia rămâne un mister, dar oamenii de știință speculează că ar putea fi servit drept fundație pentru o platformă sau un adăpost.

Pentru a determina vârsta acestor structuri, cercetătorii au folosit o tehnică numită datare prin luminescență. Această metodă permite oamenilor de știință să calculeze când o mostră a fost ultima dată expusă la lumina soarelui, oferind astfel o vârstă minimă.

Când au aplicat această tehnică pe mineralele din nisipul în care erau îngropați buștenii, au obținut o cifră uluitoare, aproximativ 476.000 de ani, ceea ce plasează această descoperire în perioada Epocii de Piatră timpurii.

Deși descoperiri anterioare au arătat că oamenii preistorici au creat unelte, arme și alte obiecte din lemn chiar și mai devreme, aceasta reprezintă cea mai veche dovadă a construcției cu acest material.

Structura precede existența Homo sapiens

Cel mai surprinzător aspect al structurii este că precede existența Homo sapiens ca specie, despre care să aproximează că ar fi evoluat în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.

Deși cercetătorii nu au făcut speculații cu privire la specia umană responsabilă pentru această realizare, trebuie menționat că la acea vreme în Africa trăiau multiple specii umane, inclusiv Homo erectus și Homo heidelbergensis.

Una dintre principalele motive pentru care nu au fost descoperite mai multe structuri de lemn atât de vechi până acum este că nu rezistă în condiții naturale pentru perioade de timp atât de îndelungate. Cu toate acestea, situl arheologic de la Cascada Kalambo se dovedește a fi o excepție, deoarece nivelurile ridicate de apă contribuie la conservarea materialelor organice pentru mai mult timp.

Această descoperire aduce schimbări semnificative în înțelegerea noastră a istoriei umane, deoarece până acum, se credea că oamenii din Epoca de Piatră erau nomazi, călătorind în diferite regiuni în funcție de sezon, dar construcția sugerează că aceste obiceiuri nu mai erau practicate. Situl arheologic Kalambo Falls ar fi reprezentat un loc de viață atractiv, cu acces la apă și resurse alimentare din pădurea din apropiere.

Această descoperire a fost publicată de Nature.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *