Mediu

A fost descoperit un Ocean sub scoarța terestră a Pământului

Oamenii de știință au descoperit un ocean uriaș sub scoarța terestră, însoțit de un întreg ecosistem. Rezervorul de apă este localizat între 410 și 660 de kilometri sub suprafața Pământului.

A fost descoperit un ocean sub scoarța terestră a Pământului

În urma studierii cutremurelor și observării fundului oceanelor în timpul seismelor, cercetătorii au descoperit că există spații în crusta oceanică prin care apa ar fi transportată în mantaua Pământului. Ei au ajuns la această concluzie printr-un studiu ce a îmbinat seismologia, modelarea geodinamică și experimentarea cu presiuni și temperaturi ridicate.

Oamenii de știință au descoperit că ceva nu era în regulă cu ce ei considerau a fi rocă solidă. Se pare că exista o interacțiune între apa de suprafață și oceanul de sub scoarța terestră. Această zonă de tranziție a mantalei acționează ca un mare rezervor de apă.

Geofizicianul Steve Jacobsen a explicat că: „Mantaua este ca un burete, ce absoarbe apa, și există ceva foarte special în structura ei care îi permite să atragă hidrogenul și să rețină apa”, potrivit GreekReporter.

După ce apa este absorbită sub scoarță, se întoarce la suprafață. Ea poate călători prin magmă, erupând din vulcani subacvatici sau ca urmare a mișcării plăcilor tectonice.

De asemenea, un ecosistem cu totul nou a fost descoperit răscolind crusta vulcanică de pe fundul Pacificului, cu ajutorul unui robot subacvatic aflat la aproximativ 2.500 de metri sub nivelul mării. Viermi, melci și bacterii chemosintetice prosperă în locuri considerate anterior imposibile.

Astfel de descoperiri arată cât de puține lucruri știm în prezent despre planeta noastră, dar cu timpul o să reușim să deslușim secretele oceanelor, indiferent de cât de mult va dura.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *