ActualitateMediu

2023, cel mai călduros an din istoria României

Ministerul Mediului din România anunță că anul 2023 s-a dovedit a fi cel mai călduros din istoria țării, înregistrând o temperatură medie de 12,5 grade Celsius. Potrivit rapoartelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), perioada cuprinsă între 2012 și 2023 a fost marcată de cei mai înalți indici termici, stabilind astfel un record de căldură pentru ultimii 12 ani consecutivi.

Cel mai călduros an din istoria României

Anul cu cea mai ridicată temperatură medie nu a făcut excepție nici în ceea ce privește sărbătorile. Ziua de Crăciun din 2023 a stabilit, de asemenea, un record, înregistrând o temperatură maximă de 17 grade Celsius, confirmând astfel tendința de căldură anunțată de specialiști. Această cifră reprezintă un fenomen neobișnuit pentru o perioadă asociată cu temperaturi mai scăzute.

Perioada extinsă de căldură, cuprinsă între 2011 și 2023, consolidează trendul ascendent al temperaturilor înregistrate în România și subliniază necesitatea continuării eforturilor de protejare a mediului și adaptare la schimbările climatice.

„Canalul Panama devine o sursă tot mai mică de apă”

„Din cauza acestor schimbări climatice, canalul Panama devine o sursă tot mai mică de apă. S-a ajuns în situația în care nave mari nu mai pot fi tranzitate. Încălzirea globală este rezultatul activităților antropice și se desfășoară cu o rată fără precedent. Astfel, cele două trasee de nord, deasupra Canadei și Rusiei, sunt tot mai tentante.

Pe traseul de nord, deasupra Rusiei, marfa din China face 20 de zile în loc de 40 de zile, cât face prin sud-est sau 60 de zile ocolind Africa.

Sunt multe țări care exploatează resurse din nord. Sunt zone maritime exclusive care trebuie să devină internaționale dacă vrem să devină un mod de transport. Încălzirea climatică se realizează într-o măsură mai mare în zona de nord, decât în alte zone. Dacă noi am pus 1 sau 2 grade, acolo s-au pus până la 10 grade, chiar și mai mult. Reflectivitatea, pentru radiațiile termice, a scăzut prin înlocuirea gheții cu apă. Ne așteptăm la modificări accentuate.

Sunt foarte multe situații de încălziri care duc la migrații climatice. Biodiversitatea crește. În Marea Neagră sunt tot mai multe cazuri de specii care pătrund”, a declarat Adrian Bâlbă pentru Aleph News.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.